Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.

Avgörandet nära för Katalonien

Kataloniens ledare Carles Puigdemont håller in i det sista omvärlden i ovisshet – ska han utlysa självständighet eller inte. Hans vicepresident Oriol Junqueras säger att den spanska regeringen lämnar regionen utan annat val än att bryta sig loss.

Junqueras säger i en intervju för nyhetsbyrån AP att hans parti, ett av två i den koalition som styr Katalonien, avfärdar nyval som en väg ut ur det låsta läget. Katalanerna har redan valt självständighet, anser han.

Vicepresidenten framhåller att han talar för sitt parti, inte för regionregeringen, som satt i möte under onsdagskvällen.

Väljer bort senaten

Regionpresidenten Carles Puigdemont har tackat nej till en inbjudan att tala inför senaten på torsdagen, innan den på fredag röstar om att upphäva det katalanska självstyret. I stället kommer han att närvara när Kataloniens regionparlament samlas vid samma tid, skriver flera spanska medier.

Den spanska senaten – där regeringspartiet Partido Popular (PP) har majoritet – ska rösta om regeringens planer på att använda sig av grundlagens artikel 155 för att ta kontrollen över Katalonien.

Den separatistiska koalitionen Junts pel Sí ("Tillsammans för ja") som styr i Katalonien har inte klargjort hur man kommer att svara. Men enligt uppgifter i flera medier arbetar regionregeringen med tre alternativ: att utlysa nyval i Katalonien eller att utropa självständighet – med eller utan ett efterföljande nyval.

Spricka i Madrid

Samtidigt har det uppstått en spricka i den politiska pakten i Madrid om att upphäva det katalanska självstyret. Det största oppositionspartiet, socialdemokratiska PSOE, har stöttat högerregeringens planer – men säger nu återigen att det inte är nödvändigt att upphäva självstyret om Carles Puigdemont utlyser nyval före fredag.

- Om herr Puigdemont accepterar det behöver inte artikel 155 användas, sade PSOE:s ordförande Cristina Narbona i en debatt i parlamentets underhus på onsdagen, rapporterar flera spanska medier.

Puigdemonts koalitionspartner Oriol Junqueras verkar dock utesluta det alternativet.

"Ett extraordinärt beslut"

Inom Partido Popular finns starka krafter som vill att centralmakten tar kontrollen över Katalonien även om Puigdemont skulle utlysa nyval – och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy (PP) undvek att bemöta Narbonas resonemang i debatten. Nyval blir det alldeles oavsett, enligt Rajoy.

- Att använda sig av artikel 155 är ett extraordinärt beslut. Därför vill vi att det blir kortvarigt, och därför är målet att utlysa nyval. Inte när jag vill, utan när det kan genomföras på ett normalt sätt, sade Mariano Rajoy.