Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Migranter ombord på Open Arms. Arkivbild. Bild: Francisco Gentico/AP/TT
Migranter ombord på Open Arms. Arkivbild. Bild: Francisco Gentico/AP/TT

Avvisad migrantbåt kan lägga till på Mallorca

Räddningsfartyget Open Arms, som legat för ankar utanför den italienska ön Lampedusa sedan det nekats att gå i land av regeringen i Rom, kan få lägga till på Mallorca.

Enligt fartygets besättning har Spanien och Italien enats om att styra om fartyget mot den spanska ön, belägen ungefär halvvägs till hamnstaden Algeciras, som regeringen i Madrid i söndags erbjöd Open Arms att anlöpa. Open Arms tackade nej till det spanska erbjudandet, då det enligt organisationen som driver fartyget råder ett "extremt humanitärt nödläge" ombord.

Spaniens regering tillbakavisar dock att landets erbjudande skulle vara en följd av ett avtal med Italien.

"Den enda korrekta informationen är att den spanska regeringen har erbjudit Open Arms att styra mot närmaste spanska hamn, och att den italienska regeringen begår en lagöverträdelse genom att förhindra migranterna att gå i land på Lampedusa", lyder ett uttalande.

Det råder oklarheter kring exakt hur många migranter som befinner sig ombord, men två siffror som nämnts är 107 och 134. De plockades upp utanför Libyens kust för drygt två veckor sedan, men Italiens inrikesminister Matteo Salvini har den senaste tiden hårdnackat vägrat låta räddningsbåtar med migranter gå in i landets hamnar.

Salvini, från det främlingsfientliga regeringspartiet Lega, utreds av åklagare för sin hantering av fallet.