Sjukförsäkringslagen "Obamacare" har länge varit föremål för starka känslor. Här en demonstration mot lagen utanför USA:s högsta domstol i Washington DC 2012. Arkivbild.
Sjukförsäkringslagen "Obamacare" har länge varit föremål för starka känslor. Här en demonstration mot lagen utanför USA:s högsta domstol i Washington DC 2012. Arkivbild.

Bäddat för ännu en strid om "Obamacare"

Sjukförsäkringslagen "Obamacare" är konstitutionsvidrig, enligt en federal domare i Texas. Utslaget orsakar politiskt rabalder och kommer sannolikt att överklagas ända upp till USA:s högsta domstol.

ANNONS
|

Fallet har drivits av 20 delstater gemensamt. Deras argumentation bygger på att det individuella krav som ursprungligen fanns i lagen – enligt vilket amerikaner i sin deklaration måste påvisa att de har sjukförsäkring, annars hotar böter – var helt bärande. Kravet revs upp av Republikanerna i fjol. Och utan det är hela lagen ogiltig, menar delstaterna som nu fått medhåll av Texasdomaren, rapporterar amerikanska medier.

Bitter strid

"Obamacare", som egentligen heter "The Patient Protection and Affordable Care Act" (ACA), var den demokratiske presidenten Barack Obamas signaturreform. Ingen republikan röstade för lagen när den antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.

ANNONS

Att riva upp den komplexa och omfattande skrivningen var ett vallöfte hos såväl president Donald Trump som flera av hans partikamrater inom Republikanerna. Det visade sig dock vara lättare sagt än gjort. Den republikankontrollerade kongressen gjorde flera försök i fjol men kunde inte enas om en ersättningsskrivning. I samband med en skatteomläggning för ett år sedan strök man dock det individuella kravet för amerikaner att ha försäkring, vilket Texasdomaren alltså tagit fasta på.

Fantastiskt eller monstruöst?

President Trump skriver på Twitter att utslaget är "fantastiska nyheter" för Amerika: "Som jag förutspått hela tiden, Obamacare har avfärdats som en KONSTITUTIONSVIDRIG katastrof!", heter det i ett inlägg från honom.

Kongressens demokratiska ledare, representanthusledamoten Nancy Pelosi och senatorn Chuck Schumer, är av rakt motsatt åsikt.

Utslaget visar på Republikanernas "monstruösa" agerande i angreppet mot överkomliga sjukförsäkringar och människor som redan har en diagnos (och därför har det svårare att teckna upp sig för sjukförsäkring), heter det i ett ilsket uttalande från Pelosi.

TT
Fakta: Sjukförsäkringslagen "Obamacare"

Sjukförsäkringsreformen "Obamacare", som antogs 2010, är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet. Den är uppkallad efter den demokratiske presidenten Barack Obama, som drev igenom den.

I lagen står bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) ska utvidgas. Dessutom ska varje delstat skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs.

I ursprungslagen fanns ett krav på att amerikaner i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter. Kravet slopades dock genom den skattereform som kongressens republikaner röstade igenom i december 2017.

ANNONS