Israels sittande premiärminister Benjamin Netanyahus högerkoalition ser ut att få flest platser i knesset, enligt flera vallokalsundersökningar som släpptes när vallokalerna stängde.
Israels sittande premiärminister Benjamin Netanyahus högerkoalition ser ut att få flest platser i knesset, enligt flera vallokalsundersökningar som släpptes när vallokalerna stängde.

Både Netanyahu och Gantz utropar seger

Vem som vunnit Israels parlamentsval är fortfarande oklart. Flera vallokalsundersökningar tyder på ett jämnt resultat mellan premiärminister Benjamin Netanyahu och huvudkonkurrenten Benny Gantz.

ANNONS
|

Vallokalerna stängde klockan 21 svensk tid. Tre vallokalsundersökningar har presenterats och beroende på mätning får Netanyahus högerkoalition 60–66 av Knessets 120 platser, jämfört med Benny Gantz Blåvita alliansen som tillsammans med flera mindre partier får 54–60 platser.

Både Benjamin Netanyahu och Benny Gantz utropar sig till segrare i valet, skriver Reuters.

"Vi vann! Den israeliska allmänheten har fått säga sitt", säger Gantz parti Blåvita alliansen i ett uttalande.

"Börjar redan i natt"

Netanyahu säger att det är en "tydlig" seger för hans högerblock som leds av Likudpartiet.

"Jag kommer att börja bilda en högerregering med våra naturliga samarbetspartners redan i natt", säger Netanyahu i ett uttalande.

ANNONS

Vallokalsundersökningar har vid tidigare val inte överensstämt med slutresultatet, skriver AFP.

Tidigare opinionsundersökningar har visat ett visst övertag för Gantz, men Netanyahu anses ha större chans att kunna forma en partiallians och bilda regering. Det skulle innebära en femte mandatperiod för den 69-årige Netanyahu, vilket vore rekord i landet.

Saeb Erekat, chefsförhandlare för den palestinska paraplyorganisationen PLO, kommenterar resultatet med att israelerna har röstat "nej till fred".

"Israelerna har röstat för att bevara status quo. De har sagt nej till fred och ja till ockupationen", säger Erekat i ett uttalande, enligt AFP.

Segrare får 28 dagar

För att komma in i Knesset måste ett parti passera en spärr på 3,25 procent av rösterna, vilket motsvarar fyra mandat.

Efter valet väljer president Reuven Rivlin den kandidat han bedömer har bäst chans att bilda regering. Kandidaten får sedan 28 dagar på sig, med möjlighet till 14 dagars förlängning om regeringsbildningen misslyckas.

Inget parti har vunnit en majoritet av mandaten sedan Israels första val 1949.

TT
Fakta: Toppkandidaterna i valet

Benny Gantz

Född 1959 i Kfar Ahim söder om Tel Aviv.

Tidigare militär befälhavare och överbefälhavare.

Gav sig in i politiken i december 2018 och bildade i februari mittenorienterade Blåvita alliansen tillsammans med två före detta befäl och tidigare finansministern Yair Lapid.

Profilerar sig som en person som kan minska oenigheter i det israeliska samhället, oenigheter som han anser att Netanyahu har förvärrat.

Går till val på att israeler ska separeras från palestinier – utan att använda ordet tvåstatslösning.

Benjamin Netanyahu

Föddes 1949 i Tel Aviv, växte upp i Jerusalem och är utbildad i USA.

Som ledare för högerpartiet Likud har han varit premiärminister 1996 till 1999 samt nu sedan 2009. Han är staten Israels nionde premiärminister och har haft andra ministerposter tidigare.

I armén tjänstgjorde Netanyahu i en elitstyrka från 1967 till 1973 då han lämnade militären med kaptensgrad.

Netanyahu gav sig in i politiken sedan hans bror Yonatan dödats i ett försök att frita israelisk gisslan ombord på ett kapat plan i Entebbe i Uganda 1976.

Netanyahu anklagas för korruption – anklagelserna rör misstankar om mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman – vilket han nekar till och kallar för en häxjakt. Netanyahu utlyste val sju månader tidigare än nödvändigt, vilket många tolkar som att han försöker undvika en rättsprocess före valet.

I politiken och förhandlingar med palestinier har han traditionellt drivit en hård linje, men har samtidigt gått med på vissa eftergifter.

Källor: BBC, AFP, Reuters, israeliska utrikesdepartementet.

ANNONS