En Boeing 747 på land. Arkivbild.
En Boeing 747 på land. Arkivbild.

Bahrain skapar dykplats med jumbojet

Ö-staten Bahrain vill locka dykturister till Persiska viken med vad som beskrivs som världens största undervattenspark. Kronan i verket är en Boeing 747 som ska sänkas till botten.

ANNONS
|

Arbetet med dykparken har redan inletts, enligt landets turistminister Zayed bin Rashid Al Zayani.

"Vi är stolta över att sjösätta det här unika, ekovänliga projektet", säger han i ett uttalande.

I augusti är det tänkt att parken ska öppna. Den kommer att täcka ett område på 100000 kvadratmeter.

Kronan i verket är en jumbojet av modellen Boeing 747, som är tänkt att vara grogrund för koraller och därmed locka övrigt marint liv.

Att sänka ett flygplan i en miljösatsning kan tyckas lite motsägelsefullt, men de ansvariga lovar att plocka bort allt miljöfarligt från 747:an innan den sänks – exempelvis bränslesystem, plast och hydraulik.

ANNONS

För att även mindre erfarna dykare ska kunna betrakta flygplansvraket kommer det att placeras i en vinkel med nosen uppåt.

Förutom flygplanet ska det finnas en kopia av ett "traditionellt pärlhandlarhus" på botten, omkring 25 gånger 25 meter, och i en andra fas vill Bahrain sänka flera fartyg och ställa ut skulpturer i dykparken.

TT
Fakta: Andra dykplatser

Dykplatsen i Bahrain blir enligt egen utsago den första med en 747. Men det finns gott om andra stukturer som sänkts för att skapa dykplatser. Här är några exempel:

Museo Atlántico: Utanför Lanzarote har konstnären Jason deCaires Taylor skapat skulpturer som står på havets botten sedan 2016. Konstnären ligger också bakom skulpturparker i Grenada och utanför Cancún i Mexiko.

HMAS Brisbane: Utanför Mooloolaba i Queensland på Australiens östkust ligger robotjagaren HMAS Brisbane, som medvetet sänktes 2005 på 28 meters djup.

Angra dos Reis: En sänkt helikopter finns att betrakta utanför Angra dos Reis i delstaten Rio de Janeiro i Brasilien.

HTMS Chang: Det tidigare amerikanska landsättningsfartyget USS Lincoln County såldes till Thailand, där den under namnet HTMS Chang sänktes utanför Koh Chang 2012.

ANNONS