Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Diana Moreno boende i Louisianas huvudstad Baton Rouge vid Mississippifloden är en av många som rustar sig inför ovädret Barrys ankomst. Bild: David J. Phillip/AP/TT
Diana Moreno boende i Louisianas huvudstad Baton Rouge vid Mississippifloden är en av många som rustar sig inför ovädret Barrys ankomst. Bild: David J. Phillip/AP/TT

Barry närmar sig orkannivå – tusentals flyr

I delstaten Louisiana stålsätter sig befolkningen för det kommande dygnet då ovädret Barry väntas slå till med full kraft. Tusentals har redan packat ihop och flytt sina hem, rädda att annars bli fast när vägarna översvämmas.
President Donald Trump har utlyst nödläge i den sydliga delstaten.

Det amerikanska orkancentret NHC varnar för kraftiga regn och "potentiellt livshotande" översvämningar. NHC bedömer också att Barry sent på fredagen eller tidigt på lördagen lokal tid kommer att nå orkanstyrka.

För många Louisianabor är fortfarande den förödande orkanen Katrina år 2005 ett smärtsamt och levande minne. Katrina, som var en tropisk cyklon, är det oväder som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån. Siffrorna varierar men minst 1 200 människor omkom, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.

Vattennivåerna i Mississippifloden är redan nära översvämning efter sommarens tidigare oväder och kraftiga regn längre norrut i landet. Med de skyfall som Barry spås bringa, kan floden komma att överstiga de vallar som skyddar New Orleans och dess 400 000 invånare.

I New Orleans förbereder sig butiksägare med sandsäckar och träplankor för att skydda sitt levebröd. Efter kraftiga regn i onsdags ligger redan flera stadsdelar under vatten.

"Snälla, var förberedda och var försiktiga", skriver president Trump på Twitter.

Delstaterna Mississippi och Texas riskerar också att drabbas av skyfall under stormen Barry. Det blir det första ovädret i sommar som slår mot södra USA, som årligen drabbas av hårda vindar under orkansäsongen mellan juni till november.

Gratis sandsäckar delas ut till invånare i Chalmette, Louisiana inför stormen Barry.. Bild: Matthew Hinton/AP/TT
Gratis sandsäckar delas ut till invånare i Chalmette, Louisiana inför stormen Barry.. Bild: Matthew Hinton/AP/TT

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.

Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.

När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.

Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk där även stabila byggnader sannolikt får tak och väggar förstörda. Större delen av områden som drabbas av kategori 5-stormar blir obeboeliga i veckor eller månader efter orkanen.

Källa: SMHI, Royal meteorological society