Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundratals katalanska borgmästare deltog i en manifestation för rätten att rösta om självständighet utanför Kataloniens parlament i centrala Barcelona.

Basker på gatorna till stöd för Katalonien

Flera hundra katalanska borgmästare har samlats i Barcelona till stöd för den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet – och den spanska regeringen upprepar att den inte blir av. Samtidigt ger självständighetssugna basker sitt stöd till katalanerna.

Spaniens riksåklagare har hotat över 700 borgmästare med rättsliga åtgärder om de ordnar lokaler och valförrättare till omröstningen den 1 oktober. På lördagen reste de flesta av dem till Barcelona för att delta i en manifestation på Plaça Sant Jaume.

- Vi är här för att uttrycka vår solidaritet med alla borgmästare som bara ger uttryck för vad medborgarna vill, vilket är att rösta, sade Barcelonas borgmästare Ada Colau i ett tal, skriver den katalanska tidningen Ara.

- Vi är här för att understryka vad vi har gemensamt, som majoritetens engagemang för rätten att bestämma genom en folkomröstning, fortsatte hon.

Regeringen backar inte

Men Spaniens premiärminister Mariano Rajoy från högerpartiet Partido Popular viker inte från sin kompromisslösa linje mot de katalanska separatisterna.

- Jag säger det med lika mycket lugn som bestämdhet, det kommer inte att bli någon folkomröstning, sade han enligt flera spanska medier på fredagen.

- Underskatta inte den spanska demokratins styrka. Den är stor. Spanien är en stor nation, tillade han.

I Bilbao i norra Spanien gick samtidigt tiotusentals basker ut på gatorna för att ge sitt stöd till de i Katalonien som vill ha självständighet – något som bland andra den separatistiska väpnade baskiska gruppen ETA kämpat för länge. Under skyltar med buskap som "Vi vill bestämma" och andra fraser om självständighet hölls tåget utan att några incidenter rapporterades.

Centralmakten i Madrid har de senaste veckorna genomfört flera åtgärder för att stoppa folkomröstningen. Regeringen har bland annat hotat att ta kontrollen över Kataloniens regionala finanser om separatisterna inte backar.

Flera proseparatistiska katalanska nyhetsmedier fick på fredagen påhälsning av Spaniens paramilitära polisstyrka Guardia Civil, som delade ut en domstolsorder som förbjuder medierna att publicera annonser eller reklam för folkomröstningen.

Jakt på valsedlar

Polisen letar även efter ställen där valsedlar och valmaterial trycks. På torsdagen kontrollerade därför Guardia Civil fordon som lämnade provinsen Tarragona.

Tidigare i veckan meddelade Spaniens författningsdomstol de katalanska public service-bolagen TV3 och Catalunya Ràdio att de inte fick informera om något som kan gynna folkomröstningen, vilket många tolkade som ett angrepp på den fria journalistiken. Domstolen klargjorde dock senare att förbudet gäller valkampanjer och annan reklam för omröstningen, inte journalistik.