Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi vill inte låta en psykolog utvärdera hans psykiska hälsa inför en rättegång. Arkivbild.
Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi vill inte låta en psykolog utvärdera hans psykiska hälsa inför en rättegång. Arkivbild. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT

Berlusconi vägrar psykiatrisk undersökning

ANNONS

Förre italienske premiärministern Silvio Berlusconi vägrar genomgå en psykiatrisk undersökning som ett led i rättegången kring hans ökända bunga bunga-fester.

Rättegången har skjutits upp flera gånger på grund av Berlusconis hälsoproblem. Den 84-årige före detta ledaren låg elva dagar på sjukhus med svår covid-19 i fjol och har även tidigare fått sjukhusvård för olika åkommor.

Domstolen har kallat in tre experter, bland dem en psykolog, för att bedöma om Berlusconi är vid sina sinnens fulla bruk. Berlusconi vill dock att rättegången ska fortgå utan hans medverkan och skriver i ett yttrande till domstolen att en psykiatrisk undersökning vore "kränkande" mot hans heder och att det visar på fördomar mot honom.

ANNONS

84-årige Berlusconi har under årens lopp stått inför rätta flera gånger, och dömdes för några år sedan till fyra års fängelse för skattebrott. Han utreds för närvarande för att ha betalat vittnen för att hålla tyst om bunga-bunga-festerna.

ANNONS