Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En av huvudpersonerna i maktkampen, Ranil Wickremesinghe (i solglasögon i mitten), tittar på när anhängare demonstrerar i Colombo. Bilden är från i torsdags.

Besked om nyval förvärrar Sri Lankas kris

Regeringskrisen i Sri Lanka har skruvats upp ytterligare några snäpp, sedan president Maithripala Sirisena utlyst nyval. Det största partiet i landet meddelar att man tänker överklaga beslutet.

När presidenten kom fram till att hans utsedde premiärminister, Mahinda Rajapaksa, inte förfogar över en majoritet i parlamentet upplöste Maithripala Sirisena den lagstiftande församlingen. Han proklamerar att val ska hållas i januari.

Åtgärden fördöms av presidentens motståndare som olaglig. Det största partiet i Sri Lanka, Förenade nationella partiet (UNP), ska överklaga beslutet, enligt talespersonen Mangala Samaraweera.

- Vi kommer att kämpa i rätten, vi kommer att kämpa i parlamentet, och vi kommer att kämpa i valet, säger han vid en presskonferens i Colombo.

Den lär inte heller tas emot väl av omvärlden. Såväl FN som USA och EU har manat Maithripala Sirisena att låta parlamentet rösta om vem som ska få bilda regering.

I flera veckor har önationen med 20 miljoner invånare på sätt och vis haft två premiärministrar. Mahinda Rajapaksa och företrädaren Ranil Wickremesinghe – som vägrat lämna sin post – kämpar om makten.