Biden: En attack kan få ”enorma konsekvenser”

Om Ryssland attackerar Ukraina skulle USA:s president Joe Biden överväga personliga sanktioner mot den ryske presidenten Vladimir Putin, rapporterar BBC News.

ANNONS
|

I ett uttalande på tisdagen berättade Joe Biden att en attack mot Ukraina skulle få ”enorma konsekvenser” för hela världen. Han var dock tydlig med att det inte fanns några planer på att skicka amerikanska soldater till Ukraina i nuläget.

Reportrar på plats frågade Joe Biden om han skulle kunna komma att införa personliga sanktioner mot Vladimir Putin – och det var något som han svarade ja på. Han tillade att en eventuell attack skulle vara ”den största sedan andra världskriget.”

LÄS MER:8 500 amerikanska soldater i förhöjd beredskap

På tisdagen bekräftade också ledare i Ukraina att hotet om en invasion är verkligt och att de har mottagit militär utrustning från USA för att förstärka försvaret. Men samtidigt konstaterade ledarna att en invasion inte kommer att ske inom den närmsta tiden, rapporterar AP News.

ANNONS

– Oroa er inte, ni kan sova gott. Det finns inget behov av att ha resväskorna packade, säger Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov enligt nyhetsbyrån AP.

Biden: Nato kommer att försvara

Om en attack skulle inträffa skulle Nato behöva öka sin närvaro i hela Östeuropa, konstaterade Biden och menade att det finns hjälp att få.

– Vi måste klargöra att det inte finns någon anledning, för några medlemmar i Nato, att oroa sig över om Nato skulle försvara dem, sade han till reportrarna på plats.

Det är något som Natos: generalsekreterare Jens Stoltenberg tidigare har bekräftat. I en presskonferens tidigare i veckan konstaterade han att situationen är allvarlig och att Nato väntas göra vad som krävs för att skydda sina medlemmar.

Ryssland står fortfarande fast vid att de inte planerar att attackera Ukraina och har tidigare anklagat bland annat USA för att ha orsakat en ökad spänning kring hela situationen. Samtidigt ska närmare 100 000 ryska soldater befinna sig vid Ukrainas östra gräns.

LÄS MER:USA till anhöriga: Lämna Ukraina

ANNONS