Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Joe Biden under den tv-sända frågestunden i Cincinnati.
USA:s president Joe Biden under den tv-sända frågestunden i Cincinnati. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Biden: Utan vaccinering fortsätter pandemin

Joe Biden firade sex månader som USA:s president med ett möte och en frågestund inför åhörare i Cincinnati, Ohio. Presidenten tryckte på för att få fler att vaccinera sig mot covid-19.

– Det är jätteenkelt. Vi har en pandemi som fortsätter för de som inte har vaccinerat sig. Så enkelt är det, sade Biden under frågestunden som sändes av CNN.

– Tiotusen människor har dött de senaste dagarna. 9 950 av dem, ungefär, var inte vaccinerade.

Biden tog emot frågor – från såväl demokrater som republikaner – som handlade om allt från ekonomi och infrastruktur till våldet i landet. Men en stor del av tiden ägnades åt coronapandemin.

Hela publiken på plats var enligt CNN vaccinerad, men mötet hölls i ett distrikt som med bred marginal röstade för Trump i presidentvalet i november i fjol. Och just distrikt där republikanerna dominerar är också överrepresenterade bland de distrikt där vaccinationssiffrorna är låga.

– Det finns legitima frågor som man kan ställa om man är orolig inför att få vaccinet. Och de frågorna ska ställas och få svar – och sedan ska man låta vaccinera sig, sade Biden.

För att få bukt med pandemin vill presidenten att även barn under 12 ska kunna vaccineras. Han sade sig hoppas att USA:s läkemedelsverk FDA kan godkänna vaccin för barn i slutet av augusti.

Han fick också frågor om utredningen om stormningen av Kapitolium – en utredning som många republikaner motsätter sig.

– Jag bryr mig inte om om ni tycker att jag är djävulen själv, men faktum är att ni inte kan titta på de bilderna och säga att ingenting hände den 6 januari, svarade Biden.