Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Europa tog nästan livet av sig, säger Frankrikes president Emmanuel Macron i sitt tal vid 100-årsdagen av första världskrigets slut.

Bistra miner för kriget – både förr och nu

Gråtunga skyar skapade oroliga tankar i Paris när världens ledare mindes offren i första världskriget. Gamla fiender varnade för nya konflikter.

Klockan 11 den 11 november 1918 tystnade till sist första världskrigets kanoner. Då hade uppemot tio miljoner soldater stupat, inte minst i det blodiga skyttegravshelvetet på västfronten.

Exakt 100 år senare klämtade kyrkklockorna över Paris och alla de städer och byar som föröddes hårt av bomber och granater under kriget.

Vid Triumfbågen talade Frankrikes president till en stor mängd stats- och regeringschefer från hela världen.

- Det här var slutet på fyra långa och fruktansvärda år. De upplevde ett helvete som ingen hade kunnat föreställa sig. Europa tog nästan livet av sig, konstaterade president Emmanuel Macron.

Oro inom FN

Macrons bistra tankar gällde emellertid också för nutiden. Det togs upp av både honom själv och den gamla världskrigsfienden från Tyskland.

- Historien kommer att minnas den här dagens ceremoni för bilden av 84 ledare från länder som tidigare var fiender som nu samlats för freden. Blir det en symbol för det eller tvärtom: ett fotografi av ett sista tillfälle av enighet innan världen åter kastas in i kaos? funderade Macron vid invigningen av det nya fredsforum som han hoppas göra till ett årligt evenemang.

- Vi vet att de flesta av de utmaningar och hot som vi står inför inte kan lösas av ett land på egen hand, utan bara om vi agerar tillsammans, talade i sin tur tyska förbundskanslern Angela Merkel vid samma tillfälle.

Även FN oroas.

- Många saker i dag har paralleller till både inledningen av 1900-talet och 1930-talet, vilket ger oss skäl att vara rädda för att oförutsägbar kedja av händelser, sade generalsekreterare Antonio Guterres.

Trump på annat håll

Utan att han nämndes vid namn var det tydligt att många av de hårda orden var riktade mot USA:s president Donald Trump och hans kritiska syn på det internationella samarbetet.

Typiskt nog tillhörde Trump en av de världsledare som inte brydde sig om att delta i Macrons fredsforum. Efter en lunch med alla andra världsledare i det franska presidentpalatset åkte USA-presidenten i stället vidare till en amerikansk krigskyrkogård.

- Vi är samlade här för att hedra de modiga amerikanska soldater som förlorade sina liv. I dag är det vår uppgift att skydda den civilisation som de slogs för, talade Trump i Suresnes strax väster om Paris.

Föredrar samarbete

Statsminister Stefan Löfven (S) ser å andra sidan fredsforumet som ett viktigt sätt att hålla dialog och samarbeten i gång. Han är inte orolig för att det bara ska bli en diskussionsklubb.

- Diskussioner är inte illa i sig. Därifrån kan man utveckla de olika multilaterala samarbeten som redan finns. Hur stärker vi FN? Hur kan handelsavtal bidra till avspänning? Hur arbetar vi vidare med klimatfrågorna så att inte människor tvingas fly av klimatförändringarna? sade Löfven i en pressträff med TT och andra svenska journalister på plats i Paris.

Statsministern var klar med att han föredrar samarbete.

- När Trump säger Amerika först så kan jag också säga Sverige först. Men för mig innebär det väldigt tydligt ett internationellt samarbete för det är det bästa som vi kan leverera till svenska medborgare.