USA:s dåvarande president George W. Bush skakar hand med Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair. USA ledde invasionen i Irak som också Storbritannien ställde sig bakom. Arkivbild.
USA:s dåvarande president George W. Bush skakar hand med Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair. USA ledde invasionen i Irak som också Storbritannien ställde sig bakom. Arkivbild.

Blair hotas av riksrätt för Irakkrig

Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair riskerar att ställas inför riksrätt för sin roll i Irakkriget. På onsdag kommer rapporten som granskat invasionen.

ANNONS
|

Det är parlamentsledamöter från Labour och Scottish National Party som väntas försöka använda sig av en gammal lag för att ställa den tidigare premiärministern inför riksrätt i parlamentet, i samband med att den så kallade Chilcot-rapporten presenteras.

Lagen om riksrätt användes i Storbritannien senast 1806 när en Tory-minister åtalades för att ha förskingrat statliga medel. En fällande dom skulle i teorin kunna leda till fängelse, även om parlamentariker förklarat att det framför allt handlar om en symbolisk handling och att hindra Blair från att leda landet igen.

Kan anklagas för krigsbrott

Skottlands tidigare försteminister, Alex Salmond, har enligt Guardian sagt till Sky News att "det måste bli en rättslig eller politisk påföljd" för Blairs roll i invasionen 2003.

ANNONS

- Anledningen är 179 dödade britter i kriget, 150000 döda i Irakkonflikten, Mellanöstern i lågor och att världen i dag står inför en existentiell terrorismkris, förklarar han.

Kritiker säger sig även vara öppna för att ställa Blair inför rätta för krigsbrott, vilket dock anses osannolikt att de skulle lyckas med. Den internationella brottmålsdomstolen i Haag har indikerat att enskilda soldater kan åtalas för krigsbrott, men att beslutet att gå in i kriget faller utanför domstolens ansvarsområde, skriver The Telegraph.

Väntas försvara invasionen

Den omfattande rapporten som ska presenteras på onsdag är skriven av John Chilcot och väntas granska Blairs roll vid invasionen i Irak 2003. Den tidigare premiärministern har inte velat kommentera rapporten i förväg.

- Jag anser, rätt eller fel, att vi bör vänta tills rapporten publiceras och sedan kommer jag att uttala mig och jag kommer inte att diskutera vare sig politiken eller dess detaljer innan jag har sett den, säger han till Sky News.

ANNONS

Blair väntas dock försvara invasionen och hävda att konsekvenserna av låta Iraks tidigare diktator Saddam Hussein sitta kvar vid makten hade blivit ännu värre. Invasionen leddes av USA.

Fakta: Kriget i Irak

Den 20 mars 2003 inleddes en USA-ledd invasion av Irak i syfte att störta president Saddam Hussein och oskadliggöra de massförstörelsevapen som regimen sades ha utvecklat. Invasionen stöddes av bland andra Storbritannien och Australien.

Saddam störtades den 9 april och greps i en jordkällare utanför hemstaden Tikrit den 13 december. Han dömdes till döden av irakisk domstol och hängdes den 30 december 2006. Några massförstörelsevapen hittades aldrig.

Enligt det oberoende projektet Iraq Body Count dog 2003–2011 över 160000 irakier, varav cirka 80 procent beräknas vara civila. Andra hävdar att över 1 miljon civila irakier dödades under perioden. Även om Irakkriget officiellt avslutades med USA:s slutgiltiga tillbakadragande i december 2011 har våldsamheterna i landet fortsatt.

Källa: TT, ne.se

ANNONS