Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Poliser vid börsen PSX i samband med måndagens dåd. Bild: Fareed Khan/AP/TT
Poliser vid börsen PSX i samband med måndagens dåd. Bild: Fareed Khan/AP/TT

Blodig attack mot pakistanska börsen

En väpnad attack mot den pakistanska börsen PSX i Karachi har kostat ett tiotal människor livet, rapporterar medier i landet. Dådet i ett hårt bevakat område i det ekonomiska navet är ett bakslag för säkerhetsarbetet i Pakistan.

Videoklipp som lagts ut på nätet visar hur beväpnade män på måndagsmorgonen öppnar eld vid huvudingången till börskomplexet PSX i hamnstaden, som kan beskrivas som Pakistans ekonomiska huvudstad.

Medier på plats rapporterar att gärningsmännen, som ska ha varit upp till fem stycken, skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor. Ungefär lika många andra, varav flera ur säkerhetsstyrkorna, miste också sina liv i striderna.

Börsen PSX är ett viktigt skyltfönster för den pakistanska ekonomin. Landets finanser är kaotiska och skuldtyngda, men tillväxtsiffrorna har tidvis varit lysande på senare år, vilket lockar investerare från världen över.

Handeln behövde inte stoppas under måndagens blodiga drama, men det påverkar ändå förtroendet för säkerheten. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Pakistans säkerhetsstyrkor på senare år lyckats få ner antalet terrordåd, som ofta utförs av extremislamistiska grupper baserade längs gränsen till det krigsdrabbade grannlandet Afghanistan. Men Pakistan brottas också med separatister i provinserna Sindh, där Karachi är huvudstad, och Baluchistan.