En anhängare till den tidigare presidenten Evo Morales håller ett plakat med texten 'Jeanine Áñez lönnmördare, försvinn' under en demonstration i El Alto utanför huvudstaden La Paz.
En anhängare till den tidigare presidenten Evo Morales håller ett plakat med texten "Jeanine Áñez lönnmördare, försvinn" under en demonstration i El Alto utanför huvudstaden La Paz. Bild: Natacha Pisarenko/AP/TT

Bolivias president gör sig redo utlysa val

ANNONS

Bolivias interimspresident Jeanine Áñez ber kongressen att godkänna en lag som gör det möjligt att utlysa nyval. Áñez vill också att kongressen går med på att dra tillbaka resultatet från presidentvalet i oktober samt att bilda en ny valtribunal.

Det är dock oklart om kongressen, där den tidigare presidenten Evo Morales socialistiska parti har majoritet, går henne till mötes.

Beskedet kommer samtidigt som antalet döda i sammandrabbningarna mellan polis och Moralesanhängare vid ett bränsleverk utanför La Paz i tisdags har stigit till åtta personer. Sammanlagt har nu 32 människor dött i tumultet som började efter det omstridda presidentvalet den 20 oktober, där Evo Morales utropade sig till segrare.

ANNONS

Evo Morales flydde till Mexiko den 10 november efter det att militären uppmanat honom att avgå. Sedan dess har Morales anhängare demonstrerat dagligen i huvudstaden La Paz och flera andra städer med krav på Áñez avgång.

ANNONS