Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild. Bild: Eraldo Peres/AP/TT

Bolsonaro: Ingen går hungrig i Brasilien

Brasiliens högerkonservative president Jair Bolsonaro säger att inga brasilianer går hungriga. Du ser inte fattiga människor på gatan med beniga kroppar som i andra länder, säger presidenten.

ANNONS

-Att säga att det råder hunger i Brasilien är populism i syfte att vinna popularitet, ingenting annat, säger Jair Bolsonaro.

Efter att ha fått kritik för sina uttalanden backade Bolsonaro och sade att vissa brasilianer "äter dåligt".

-Och det är oacceptabelt i ett land som är lika rikt som vårt, med lika mycket jordbruksland som vi har och med mer än tillräckligt med vatten.

I stället menar Bolsonaro att brasilianerna har problem med kosthållningen.

-Det är inte mitt fel, och de (problemen) fanns här innan jag gjorde det, säger han.

President Bolsonaro, som av vissa kallas för "Tropikernas Trump", avfärdar rapporteringen som "fake news". Kongressledamoten Rodrigo Maia sade nyligen i en intervju i tidningen O Globo att Bolsonaro inte bryr sig om landets fattiga.

ANNONS

Enligt färska siffror från FN är över fem miljoner brasilianer undernärda. Men andelen undernärda i landet har kraftigt minskat under senare år – från 11,9 procent av befolkningen under perioden 1999–2001 till 2,5 procent mellan 2008 och 2010.

Nedgången tillskrivs bland annat välfärdsprogram som infördes av expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva och hans vänsterregering.

ANNONS