Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jair Bolsonaro vinkar efter att ha röstat, söndagen den 28 oktober.

Bolsonaro oroar den fria pressen

Nyvalde Jair Bolsonaro tillträder som president i Brasilien först vid årsskiftet – men redan nu varnar internationella pressfrihetsorganisationer för vad som väntar landets medier under hans styre.

Högernationalisten Bolsonaro har vid upprepade tillfällen uttryckt sig mycket fientligt mot medier, och bland annat hotat med att staten ska sluta annonsera i medier han ogillar.

- Vi oroas av att den nyvalde presidenten inte skiljer på regeringen och staten när han säger att han ska använda den allmänna administrationen för att straffa medier som är obekväma, säger María Elvira Domínguez, ordförande för det interamerikanska pressförbundet IAPA.

Brasiliens förening för undersökande journalistik uttrycker liknande farhågor.

- Att eventuellt ha andra åsikter än nyhetsmedierna kan inte blandas ihop med oacceptabla repressalier gentemot tidningar med hjälp av statens annonspengar, säger föreningens ordförande Marcelo Rech.

Efter valet sade sig Bolsonaro stå bakom pressfriheten – men sade också "den tidningen är slut" om Folha de S.Paulo.

Tidningen har bland annat avslöjat att storföretag finansierat ett system för att sprida desinformation om Bolsonaros motståndare, Arbetarpartiet och dess kandidat Fernando Haddad.

"Vänj dig", svarade Folha de S.Paulo i en ledartext i veckan. "Den här tidningen kommer bekvämt att fortsätta stå vakt, för den är inte beroende av federala annonspengar."