Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Brasiliens nye president Jair Bolsonaro.

Bolsonaros Brasilien svänger skarpt åt höger

Sydamerikas största land har tagit ett rejält kliv åt höger med Jair Bolsonaro som nyvald president. 63-åringen liknas ofta vid Donald Trump – men han är mer extrem än amerikanen, enligt Latinamerikakännaren Gaspard Estrada.

De senaste dagarnas uppgång i opinionen för vänsterkandidaten Fernando Haddad räckte inte till. Brasiliens nye president heter Jair Bolsonaro.

Segersiffrorna till Bolsonaros fördel landade på 55,2 procent mot 44,8 procent för Haddad. Och vinnaren i söndagens val var inte sen med att peka ut riktningen.

- Vi kommer att förändra Brasiliens öde tillsammans, sade han i sitt segertal.

"Skräckinjagande"

Bolsonaro har varit väldigt tydlig med hur förändringen kommer att se ut. 63-åringen vill bland annat lätta på landets vapenlagar och göra det möjligt för fler brasilianer att bära skjutvapen. Den forne yrkesmilitären har också öppnat för att sälja statliga tillgångar. Han vill förbättra jordbruksnäringen, bekämpa korruptionen och se hårdare tag mot kriminella.

- Hans retorik har många gånger varit både provokativ och skräckinjagande, säger Gaspard Estrada, chef för Latinamerikainstitutet vid Sciences Po i Paris, till TT.

Bolsonaro har bland annat kallat Brasiliens forna militärdiktatur en "fantastisk period" och sagt att felet som gjordes var att folk "torterades men inte dödades". Under sina 30 år som politiker har han kritiserats för en lång rad rasistiska, homofobiska och kvinnofientliga uttalanden.

"Ingen outsider"

Men han gick också till val genom att ställa sig i ett eget hörn, fri från den omfattande politiska turbulens som präglat Brasilien de senaste åren och den korruptionsskandal som slagit omkull motståndarna i Arbetarpartiet (PT). Och det var en taktik som gick hem hos en stor del av det brasilianska folket, vars politikerförakt är utbrett.

- Bilden han har velat måla upp av sig själv som en outsider stämmer inte, han är en yrkespolitiker. Men han har haft ett smart budskap med att vara emot etablissemanget och tackla de olika kriser som finns i Brasilien.

Estrada ser likheter i Bolsonaros framgångar och den högervåg som har blåst över många länder de senaste åren och som inkluderar kontroversiella politiker som Italiens vice premiärminister Matteo Salvini och Ungerns president Viktor Orbán. I många medier har Bolsonaro dubbats till "Tropikernas Trump" – men Estrada understryker att han inte ska ses som en brasiliansk motsvarighet till den amerikanske presidenten.

- Han är mycket mer extrem än Trump eller för den delen Marine Le Pen. I uttalanden har Bolsonaro exempelvis sagt att politiska motståndare ska skjutas eller att de har att välja mellan fängelse och exil.

Regional påverkan

Brasilien är Sydamerikas största land med över 200 miljoner invånare. Bolosonaro tillträder vid årsskiftet och hans politik kommer troligtvis få konsekvenser även utanför landets gränser, enligt Estrada.

- Han kommer att ha en oerhört stor effekt på sydamerikansk politik. Det kommer säkerligen inledningsvis att vara ett både våldsamt och rasistiskt budskap, men jag tror att han kommer få svårt att få igenom sin politik.

Bolsonaro delar makten med deputeradekammaren och senaten, parlamentets båda kamrar. I den lagstiftande deputeradekammaren sitter 513 ledamöter från 30 olika partier. I senaten sitter 81 ledamöter från 18 olika partier.

- Det är det mest fragmenterade läget i Brasiliens historia, säger Estrada.

Rättad: I en tidigare version av texten beskrevs fel tidpunkt för då Arbetarpartiets (PT) styre upphörde.