Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En valarbetare placerar ut röstningsmaskiver vid en vallokal i en skola i ett område utanför Brasiliens huvudstad Brasília, i fredags.

Bolsonaroväljare: Vi behöver en patriot

En del är exalterade, andra vettskrämda. Vissa uppgivna. Här är två åsikter från väljare om Brasiliens ödesval mellan högermannen Jair Bolsonaro och socialdemokraten Fernando Haddad.

41-åriga Paula Raposo är precis på väg ut från sitt hem i São Paulo för att lägga sin röst i vad hon själv beskriver som "det viktigaste valet någonsin". Hon har röstat vänster hela sitt liv – men denna gång har hon gjort en helomvändning, och väljer Bolsonaro.

- Jag har äntligen fått upp ögonen och vaknat, jag kan inte fatta att jag har varit så blind tidigare, säger hon exalterat till TT via telefon.

Anledningen till att hon lägger sin röst på den kontroversielle högermannen är att han, enligt Raposo, har något som andra politiker saknar: han representerar folket och vill ta i med hårdhandskarna mot den utbredda brottsligheten.

- Och så är han emot etablissemanget. Precis som vi är han trött på allt politiskt korrekt snack och på att bli stämplad som rasist, fascist eller homofob för vad man än säger, förklarar Raposo.

- Jag ser fram emot att äntligen ha en patriot på posten.

"Märklig kille"

Stämningen i Brasiliens största stad beskriver hon som tryckt och orolig. För trots att Bolsonaro enligt de senaste opinionsmätningarna leder, vågar hon inte hoppas för mycket.

- Men om han vinner i kväll kommer jag att dansa på gatan och gråta jättemycket, för då kanske det äntligen finns lite hopp för det här landet.

50-årige Onofre de Araújo Neto, också han bosatt i São Paulo, har inget till övers för Bolsonaro.

- Det är en mycket märklig man, med sin bakgrund i militären och sitt sätt att piska upp fördomar och våld. Den killen har ingen förmåga att leda ett land med 220 miljoner invånare och en så stor mångfald som Brasilien har.

- Jag är också orolig för hans åsikter i miljöfrågor, med de kopplingar han har till jordbruksindustrin.

"Olycklig polarisering"

de Araújo Neto beskriver sig som en mittenväljare.

- Det är mycket olyckligt att valet blivit så polariserat.

I ett politiskt landskap som slitits isär ser han ingen anledning att rösta.

Han tycker att Haddad verkar vara en kompetent person med bättre egenskaper än Bolsonaro. Men att rösta på en kandidat som företräder PT är otänkbart för honom.

- Bakom sig har han hela partiets ledarskikt som representerar en era då korruptionen stigit till ofattbara nivåer. De är som en maffia. Visserligen har de en tydlig politisk linje, men de har gjort för många misstag. Jag skulle aldrig kunna rösta på PT.