Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Statsminister Erna Solberg, Høyre, och Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre drabbade samman i en valduell i Tromsö i tisdags.

Borgerlig majoritet i ny norsk mätning

Valet i Norge ser ut att bli en riktig rysare. Med mindre än två veckor kvar har de borgerliga partierna gått förbi Arbeiderpartiet och dess allierade visar en ny mätning.

Det är det borgerliga partiet Venstre som klättrat över spärren till stortinget i en ny mätning som Respons Analyse gjort för Aftenposten och Bergens Tidende.

Det innebär att Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig folkeparti och Venstre tillsammans skulle säkra 88 av de 169 platserna i stortinget i valet den 11 september. Det innebär en knapp majoritet med tre platser och chans för statsminister Erna Solbergs borgerliga koalition att behålla regeringsmakten.

Tidigare i år har mätningarna pekat på en stor ledning för Arbeiderpartiet och samarbetspartierna SV och Senterpartiet. Men sedan Arbeiderpartiet backat i en rad undersökningar ser det mörkare ut för AP-ledaren Jonas Gahr Støres möjligheter att ta över styret. I den nya mätningen backar AP med 1,2 procentenheter till 26,1 procent.

Men opinionsläget är jämnt och flera av de mindre partierna kan få rollen som kungamakare i regeringsförhandlingarna. Många väljare har ännu inte bestämt sig.

Mätningen bygger på telefonintervjuer med 1 003 personer utförda mellan 28 och 30 augusti.