Protester i Algeriet mot president Abdelaziz Bouteflika. Arkivbild.
Protester i Algeriet mot president Abdelaziz Bouteflika. Arkivbild.

Bouteflika avgår inom kort

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika kommer att lämna sin post efter 20 år vid makten. Han avgår innan hans mandatperiod tar slut den 28 april och ska fram tills dess "säkerställa" att landet kan hantera en övergångsperiod, meddelar presidentkansliet.

ANNONS
|

Bouteflikas innevarande mandat tar slut den 28 april – exakt 20 år och en dag efter att han kom till makten i Algeriet. Men efter de omfattande protester som skakat landet står det nu klart att han kommer att avgå innan dess, enligt ett officiellt besked från presidentkansliet.

Det framgår inte exakt när den 82-årige presidenten lämnar in sitt formella avsked, men innan dess kommer han att "vidta åtgärder för att säkerställa att statliga institutioner fortsätter att fungera under övergångsperioden", lyder meddelandet, som bland andra nyhetsbyrån APS och tv-kanalen Ennahar vidareförmedlar.

Militären svängde

Förra veckan tog arméchefen Ahmad Gaid Salah – som står i täten för det militära etablissemang som länge stått bakom Bouteflika – initiativ till att avsätta presidenten, då med hänvisning till en paragraf i grundlagen som säger att en president som inte längre är i stånd att utföra sina åtaganden kan avsättas. En sådan process kräver dock beslut med två tredjedelars majoritet i parlamentets kamrar.

ANNONS

När Bouteflika väl avgått stipulerar grundlagen att Abdelkader Bensalah, talman i det algeriska parlamentets övre kammare, tar över tillfälligt tills dess ett nytt val hålls.

Protesterna mot president Bouteflika tog fart i februari då han meddelade att han skulle ställa upp för en femte mandatperiod. När missnöjet växte backade Bouteflika och hans kandidatur drogs tillbaka, men samtidigt sköts det planerade valet på framtiden, vilket ledde till att protesterna fortsatte med ny kraft.

Behålla greppet?

Oppositionen har tolkat Ahmad Gaid Salahs utspel om att avsätta presidenten som ett sätt för makteliten att behålla greppet om landet genom att offra den som från början gav upphov till protesterna. Protesterna har på senare tid kommit att omfatta krav på att även militärledningen och regeringen avgår.

På söndagen gjordes flera rockader i den algeriska regeringen, enligt officiella uppgifter på president Bouteflikas initiativ. I den nyformerade övergångsregeringen sitter arméchefen Ahmad Gaid Salah dock kvar på sin post som vice försvarsminister.

Abdelaziz Bouteflika är delvis förlamad efter en stroke 2013. Sedan dess har han bara synts offentligt vid ett fåtal tillfällen och då sittandes i rullstol. Många har ifrågasatt om han över huvud taget kan kommunicera och några har spekulerat i att han är död.

Sju pass indragna

Algeriska åklagare har vid sidan av detta offentliggjort en rad nya korruptionsanklagelser mot affärsmän, rapporterar AFP och Reuters. Enligt Ennahar har myndigheterna därmed också dragit in passen för sju personer.

ANNONS

Det följer på gripandet av den framstående affärsmannen Ali Haddad, som anses vara del av Abdelaziz Bouteflikas närmaste krets. I samband med att han greps meddelade myndigheterna att alla resor med privatflygplan stoppas under april månad.

TT
Fakta: Abdelaziz Bouteflika

Abdelaziz Bouteflika föddes i en algerisk familj i Marocko 1937. 19 år gammal anslöt han sig till Algeriets Nationella befrielsefront (FLN), som stred mot det franska kolonialstyret. När landet blev självständigt 1962 utsågs Bouteflika till minister av Ahmed Ben Bella, det fria Algeriets första president.

1978 mördades den dåvarande presidenten Houari Boumédiènne. En maktkamp utbröt och utrikesminister Bouteflika dömdes mot sitt nekande för att ha stulit pengar från statskassan under sin tid som diplomat. Han lämnade politiken och reste utomlands i en "självvald exil".

Flera år senare återvände Bouteflika, då till ett Algeriet på randen till det förödande inbördeskrig som skulle komma att rasa i ett årtionde. Med stöd av militären gjorde han politisk comeback och valdes till president 1999. Han lade stor kraft på flera försoningsprojekt som gav amnesti åt stridande generaler och islamister. Projekten anses lyckade – 2002 var freden ett faktum.

Sedan dess har den nu 82-årige Abdelaziz Bouteflika valts om tre gånger – 2004, 2009 och 2014. 2009 översåg han en ändring av grundlagen som gjorde fler mandatperioder än två möjliga, till befolkningens växande förtret.

2013 drabbades Abdelaziz Bouteflika av en stroke. Han blev delvis förlamad och tros lida av talsvårigheter. Sedan dess har han bara synts offentligt enstaka gånger – då i rullstol.

ANNONS