Kravallpolis grupperar sig i Alger, där tiotusentals människor protesterar mot regimen.
Kravallpolis grupperar sig i Alger, där tiotusentals människor protesterar mot regimen.

Bouteflika: Jag kommer att utlysa nyval

Omkring 70 000 människor samlades på söndagen i huvudstaden Alger för att visa sitt missnöje mot Algeriets regim, enligt en diplomatkälla. På kvällen sade sittande presidenten Bouteflika oväntat via sin kampanjchef att nyval ska utlysas inom ett år om han vinner valet.

ANNONS
|

Bakgrunden till det märkliga utspelet är inte känt, men klart är att Abdelaziz Bouteflikas kandidatur i presidentvalet strider mot landets författning.

Tiotusentals människor samlades i städer runt om i landet på söndagen för att visa sitt missnöje med att den sjuklige 82-åringen siktar mot en femte mandatperiod. Bara i huvudstaden uppskattas omkring 70000 människor ha samlats.

Kravallpoliser har grupperat sig i huvudstaden för att slå ned protesterna. Hundratals studenter som försökte marschera mot författningsrådet i Alger, där politiker lämnar in sina kandidaturer inför presidentvalet, besköts med vattenkanon.

"Bort med systemet"

Och om händelseförloppet utvecklas som det gjorde i fredags kan det gå våldsamt till.

ANNONS

Stora protester – som är mycket ovanliga i Algeriet – pågår också i städerna Oran, Constantine, Annaba, Batna, Blida, Skikda och Bouïra.

- Vi kommer inte att sluta förrän vi blir av med det här systemet, säger den 23-åriga studenten Aisha som deltar i demonstrationerna i huvudstaden.

I Frankrike har omkring 2000 människor med rötter i Algeriet gett sig ut för att protestera.

Oklart om kandidaturen

Den första kandidaten att lämna in kandidaturen var Ali Ghediri, en pensionerad general, som utmanar landets militära elit och Bouteflikas parti FLN.

- Jag säger till folket: En ny gryning har inletts, sade han när han lämnade in dokumentet.

Ytterligare minst sju kandidater har registrerat sig – inklusive Bouteflika. Men det är oklart om han dök upp i egen person. Han antas befinna sig i Schweiz, där han vårdas för en okänd åkomma. Schweiziska medier har rapporterat att presidenten ska stanna där över helgen, och Bouteflikas parti har meddelat att hans kandidatur kan lämnas in via ombud.

ANNONS

Valkommissionens chef sade dock på söndagskvällen att kandidaterna måste lämna in sina kandidaturer personligen. Det är därmed oklart om Bouteflika kan ställa upp.

Landets största islamistiska parti har sagt att det bojkottar valet om Bouteflika ställer upp.

TT-AFP-Reuters
Fakta: Algeriet

Algeriet har cirka 42 miljoner invånare och är Afrikas till ytan största land. Landets export av olja och gas står för 95 procent av exportintäkterna och för 60 procent av statsbudgeten.

Algeriet, som var en fransk koloni från 1830, blev självständigt 1962 efter ett nästan åtta år långt och blodigt befrielsekrig.

Demonstrationer i oktober 1988 gjorde att myndigheterna utropade undantagstillstånd. Demokratiska reformer infördes, men när det islamistiska partiet FIS vann valet 1991 klev militären in, vilket utlöste ett inbördeskrig som krävde ungefär 200000 människors liv mellan 1992 och 2002. Den väpnade islamistiska gruppen GIA anklagades för mycket av våldet.

Under inbördeskriget, 1999, vann Abdelaziz Bouteflika presidentvalet med militärens stöd. Han sjösatte ett försoningsprogram som fick tusentals islamister att lägga ner vapnen.

I presidentvalet i april 2014 vann Bouteflika för fjärde gången. Enligt de officiella siffrorna fick han 81 procent av rösterna.

Parlamentsvalet 2017 gav Bouteflikas parti FLN och samarbetspartiet RND en absolut majoritet i parlamentet.

Källa: AFP

ANNONS