Storbritanniens premiärminister Theresa May på brexitförhandlingar med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Storbritanniens premiärminister Theresa May på brexitförhandlingar med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Brexit-avtal? Var god dröj

Jublet fastnade i halsen när EU och Storbritannien inte lyckades komma överens om första fasen i förhandlingarna om brexit. Hoppet lever ändå om en uppgörelse under veckans gång.

ANNONS
|

Trots en dag fylld av positiva rykten och uppgifter så var det mungiporna ner som gällde när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll presskonferens med Storbritanniens premiärminister Theresa May på måndagseftermiddagen.

- Åsiktsskillnader kvarstår inom ett antal frågor där vi behöver ytterligare förhandlingar och konsultationer, sade May.

Helt uppgivet var det ändå inte. Från båda sidor betonas att förhandlingarna ändå nått så långt att hoppet lever om att vid EU:s toppmöte nästa vecka kunna ge klartecken för fas två i förhandlingarna: om framtida handelsavtal och övergångsregler.

ANNONS

- Det här är inget misslyckande. Det är början på den allra sista rundan, sade Juncker.

- Vi kommer att mötas igen före slutet av veckan och även jag är övertygad om att vi kommer att avsluta det här på ett positivt sätt, sade May.

Har närmat sig

Det som dessförinnan hade läckt ut från diskussionerna pekade på ett klart närmande mellan parterna, både vad gäller gränsfrågorna på Irland och EU-medborgarnas framtida rättigheter i Storbritannien.

Från brittisk sida uppges det nu finnas en öppning för att låta EU-domstolen i vissa fall fungera som avgörande instans för medborgarna. Och för Irland talas om en formulering där EU och Storbritannien lovar bibehålla "fortsatt EU-anpassad lagstiftning" för att undvika en "hård gräns".

Ilska i Belfast

Det sistnämnda tycks dock ha varit en rejäl stötesten. Nordirländska unionistpartiet DUP reagerade ilsket och omedelbart när uppgifterna läckte ut.

ANNONS

- Vi kommer inte att acceptera någon avvikande lagstiftning som skulle separera Nordirland politiskt eller ekonomiskt från resten av Storbritannien, sade partiledaren Arlene Foster, vars stöd är nödvändigt för Theresa Mays konservativa regering, i ett uttalande i Belfast.

Uppgifterna om "anpassad lagstiftning" fick annars såväl London som Skottland och Wales att andas morgonluft med ett antal uttalanden om att även de ser fram emot liknande lösningar.

Pressat schema

Efter mötet med Juncker skyndade May vidare till en klart besviken Donald Tusk – EU:s permanente rådsordförande.

"Jag var redo att i morgon presentera ett utkast till riktlinjer för brexitförhandlingar om övergångsregler och framtiden. Men Storbritannien och EU-kommissionen bad om mer tid", konstaterade Tusk efteråt via Twitter.

Även från svensk sida finns oro för utvecklingen. Finansminister Magdalena Andersson (S) mötte May i dörren när hon anlände till Bryssel för att diskutera eurozonens framtid på måndagskvällen.

- Det är ju ett väldigt pressat tidsschema nu och man har inte kommit lika långt som man hade hoppats. Här är det också viktigt att företag och andra i Sverige förbereder sig på vad som skulle hända om det blir en hård brexit och man inte når en uppgörelse i tid, säger Andersson i Bryssel.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Vägen mot "tillräckliga framsteg"

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien inför britternas utträde ur EU har hittills främst rört EU-medborgares framtida rättigheter i Storbritannien och vice versa, gränsfrågorna mellan Irland och Nordirland samt för vad och hur mycket britterna behöver ersätta EU i och med utträdet.

För att EU även ska gå med på att börja diskutera framtida handelsrelation och övergångsregler krävs inte någon färdig uppgörelse om ovanstående. Däremot behöver EU:s stats- och regeringschefer konstatera att "tillräckliga framsteg" har gjorts.

Vid sitt toppmöte i oktober noterade ledarna att framstegen dittills var otillräckliga. En ny avstämning ska nu göras vid nästa toppmöte, den 14–15 december.

För att hinna dit krävs dock ett genombrott i förhandlingarna helst redan under de närmaste dagarna. På onsdag väntas EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ge sin syn på läget för EU-kommissionen och EU-ländernas ambassadörer.

ANNONS