Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En sex veckor gammal okapi med sin mamma på London Zoo. Arkivbild.

Brexit drabbar utrotningshotade djur

Den utrotningshotade okapin, hemmahörande i Kongo-Kinshasa, finns på flera djurparker inom EU i olika bevarandeprojekt. De är en av flera djurarter som kan bli drabbade om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

Då kommer det nämligen att bli svårt att frakta djuren mellan Storbritannien och övriga EU-länder.

Sander Hofman är chef på Antwerpen Zoo i Belgien, som ansvarar för ett avelsprojekt som inkluderar 73 okapis som så småningom ska återinföras i det vilda.

- Det blir ett stort nederlag för hela avelsprojektet om jag måste räkna bort de femton som finns i Storbritannien, säger han.

Inom EU finns det 350 djurparker som tillhör European Association of Zoos (Eaza) som möjliggör en fri transport av djur i olika avelsprojekt. Storbritannien är en av de största medlemmarna.

Därför uppmanar Eaza sina medlemmar att skynda på och börja frakta avelsdjur till och från Storbritannien. Detta för att aveln inte ska stanna upp om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

- Det är redan svårt att planera en transport av elefanter. Tänk vad svårt det blir om man inte ens vet vad för sorts handlingar du måste ha, säger Sander Hofman.