Brexitprocessen väcker starka känslor i Storbritannien. Bilden visar en demonstration för en ny folkomröstning om brexit som ägde rum i London i helgen.
Brexitprocessen väcker starka känslor i Storbritannien. Bilden visar en demonstration för en ny folkomröstning om brexit som ägde rum i London i helgen.

Brexitprocess nu ett oklart "mysterium"

Parlamentet har tagit kontrollen över processen att få Storbritannien att lämna EU. Planen är att genom en serie omröstningar komma fram till vilken typ av utträdeur EU man vill stödja. Men vad det i slutändan leder till är ytterst oklart.

ANNONS
|

De brittiska parlamentsledamöterna som två gånger har sagt nej till premiärminister Theresa Mays brexitavtal har beslutat att själva göra ett försök att hitta en väg framåt. Men det är inte säkert att de kommer fram till ett tydligt svar.

- Eftersom parlamentet är så delat så är det inte säkert att de kommer fram till en tydlig väg framåt, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge.

ANNONS

Historisk händelse

Parlamentet diskuterar i nuläget hur själva processen i parlamentet ska gå till. Under onsdagen planeras, enligt brittiska underhusets ledare Andrea Leadsom, en vägledande omröstning som ska ge en bild av parlamentsledamöternas ståndpunkter. När en slutgiltig omröstning sedan kan hållas är oklart, rapporterar brittiska medier.

Parlamentets övertagande av brexitfrågan är en historisk händelse, säger Catherine Barnard. Att ett sådant sker är så ovanligt gör att ingen riktigt vet hur det ska gå till rent praktiskt.

Vilka alternativ parlamentsledamöterna kommer att kunna välja mellan, eller om de kan rösta fritt eller väntas följa sina partiers linje är inte känt.

Catherine Barnard tror att det ärfullt möjligt att det blir ett utträde utan avtal den 12 april.

- Theresa May insisterar fortfarande så kraftigt på sitt avtal. Kanske de fortsätter att rösta emot hennes avtal men inte för något annat, då kommer vi att krascha ut den 12 april.

Mjukare brexit?

Hon lägger till att opinionsundersökningar visar på att fler britter vill undvika brexit och stanna i EU. En del bedömare anser att chansen har ökat för en mjukare brexit i och med parlamentets övertagande av frågan.

ANNONS

Tanken är att resultatet från omröstningarna i parlamentet ska kunna föras fram till EU, men det är inte säkert att premiärminister Theresa May kommer att vilja ta utfallet i parlamentet vidare, resonerar Catherine Barnard.

- Om parlamentet kan komma fram till ett tydligt svar så kanske Theresa May inte följer det. Och EU har sagt att de bara vill prata med Theresa May och inte med parlamentet.

Premiärministerns talesman har dock sagt att May ska "delta konstruktivt i parlamentets process".

"Väldigt envis"

May ska under onsdagen tala till ledamöter från det egna Konservativa partiet i parlamentet, enligt uppgift från en av dem till nyhetsbyrån AFP. Ledamoten tillägger att det är möjligt att premiärministern då tillkännager ett datum för sin avgång.

Men Catherine Barnard tror inte att May kommer att avgå i första taget.

- Nej, hon är väldigt envis. Det finns antydningar i tidningen The Sun i dag om att hon sagt att hon skulle avgå om Tories brexitsupportrar röstar för hennes avtal. Men det är antydningar, jag skulle inte sätta några pengar på det.

ANNONS

Det faktum att parlamentet tog över kontrollen över brexitprocessen ses som ett förnedrande nederlag för premiärministern. Trettio av hennes partikamrater gick emot henne i omröstningen i måndags kväll och tre ministrar lämnade regeringen.

Den brittiska regeringen kördes över av underhuset med 329 röster mot 302. 30 av parlamentsledamöterna som röstade för förslaget var medlemmar i Mays egna konservativa parti.

TT
Fakta: Brexitagendan

De 27 kvarvarande EU-ländernas ledare enades i förra veckan om två nya datum för Storbritanniens utträde ur unionen.

12 april: Om parlamentet röstar nej till premiärminister Theresa Mays avtal får Storbritannien en förlängning till den 12 april. Senast då måste britterna presentera en plan för EU om vad de vill göra. Antingen lämnar de unionen utan avtal eller så ber de om en ny förlängning. Om de vill ha en lång förlängning måste de delta i EU-valet i slutet av maj.

22 maj: Om det brittiska parlamentet säger ja till Mays avtal kommer Storbritannien att lämna EU den 22 maj, med det aktuella avtalet.

Inget datum har ännu spikats för en tredje omröstning i det brittiska underhuset och på måndagen röstade parlamentet för att ta över brexitprocessen från regeringen.

Anledningen att premiärministerns brexitavtal inte gått igenom är att parlamentsledamöterna har olika invändningar. Senast förlorade hon med 149 rösters marginal, vilket innebär att hon måste få över minst 75 nejsägare för att kunna vinna.

Källa: BBC

ANNONS