Tusentals protesterar mot rasism i Hyde Park, London.
Tusentals protesterar mot rasism i Hyde Park, London. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Johnson till Trump: "Rasism har ingen plats"

Tusentals demonstranter har samlats i Londons Hyde Park för att demonstrera mot rasism. Demonstrationen hålls i solidaritet med dem som just nu protesterar runt om i USA. Både premiärminister Boris Johnson och landets poliskår har fördömt omständigheterna runt George Floyds uppmärksammade död, den händelse som utlöste protesterna.

ANNONS

"Black lives matter" och "vi kommer inte att tystas" skanderade demonstranterna som samlats i Hyde Park, många med munskydd.

– Jag är här för att jag står upp för mina rättigheter som svart person, säger Lisa Ncuka, en 26-årig student som deltar i demonstrationen.

– Alla borde vara här och ta kampen för jämlikhet. Det är inte ett problem bara i USA, det är hela världens problem och vi måste enas och sprida kunskap, fortsätter hon.

Svårt med avståndet

Star Wars-skådespelaren John Boyega var en av dem som talade i samband med demonstrationen. Han kallade protesten för en "fysisk markering" av stödet för George Floyd och andra offer för polisvåld.

ANNONS

– Vi kan alla hjälpas åt att skapa en bättre värld, sade han till hurrande demonstranter.

Demonstranterna uppmanades till en början att hålla två meters avstånd av smittskyddsskäl men när folkmassan började växa så krympte avståndet snabbt.

Inga initiala uppgifter om gripna finns ännu men i samband med liknande demonstrationer i söndags frihetsberövades 23 personer för att ha brutit mot smittskyddsrestriktionerna.

Johnson fördömer

Premiärminister Boris Johnson fördömde tidigare under onsdagen det våld som George Floyd utsattes för innan dödsögonblicket.

– Det som hände i USA var skrämmande och går inte att ursäkta, sade Johnson i ett parlamentstal.

– Vi har alla sett det på våra skärmar och jag har full förståelse för folkets vilja att protestera mot det som hänt. Självklart anser jag att demonstrationerna bör ske på ett lagligt och ordnat sätt, fortsatte han.

Senare under dagen kommenterade premiärministern vidare händelserna:

– Mitt meddelande till president Trump, till alla i USA, från Storbritannien, är att rasism och rasistiskt våld inte har någon plats i vårat samhälle.

Polisen: "Förskräcks"

Även från den brittiska poliskåren kommer fördömanden om George Floyds död.

"Vi står sida vid sida med alla dem som bestörts och förskräcks över hur George Floyd dog. Rättvisa och ansvarsutkrävande måste följa," skriver landets poliskår i ett gemensamt uttalande.

ANNONS

"Vi förskräcks också av det våld och den förstörelse som har skett i USA efter händelsen."

"Men coronaviruset fortsätter att vara en dödlig smitta och de restriktioner som kommit till för att minska smittspridningen ska respekteras, det inkluderar att inte träffas fler än sex personer utomhus," fortsatte uttalandet.

ANNONS