Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En anläggning i regionen Xinjiang i nordvästra Kina där kommunistregimen misstänks hålla muslimska uigurer fängslade. Arkivbild.
En anläggning i regionen Xinjiang i nordvästra Kina där kommunistregimen misstänks hålla muslimska uigurer fängslade. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Brittiskt fördömande av kinesiskt "barbari"

Storbritannien anklagar Kina för att bryta mot de mänskliga rättigheterna mot landets uiguriska minoritet – "i industriell skala" med utrikesminister Dominic Raabs ord.

Han redogjorde i parlamentet för nya skärpta regler för att stoppa import av varor som misstänks ha tillverkats under tvångsarbete.

– Det handlar om verkligt fasansfullt barbari som vi hade hoppats försvunnit i en annan era, men som under tiden vi pratar här i dag är i bruk i en av de ledande medlemmarna i det internationella samfundet, sade Dominic Raab och betonade att britterna har en "moralisk plikt att agera".

Kinas FN-ambassadör Zhang Jun rasar över det brittiska beskedet och kallar det en grundlös "politisk attack".

Kanada anslöt sig senare på tisdagen till den brittiska linjen och förbjuder import av varor kopplade till tvångsarbete i Xinjiang. Även exportkontroll för kanadensiska företag införs, så att de inte omedvetet blir indragna i verksamheter som bryter mot mänskliga rättigheter, meddelar utrikesdepartementet i huvudstaden Ottawa.

Minst en miljon uigurer och andra etniska minoriteter tros ha spärrats in i interneringsläger – så kallade omskolningsläger – i provinsen Xinjiang i nordväst. Peking nekar till anklagelserna och hävdar att fängslandet av uigurer är ett led i att bekämpa extremism.