Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland är kritisk till hur efterträdaren Erna Solberg hanterade den norska migrationsministerns hårt kritiserade Rinkebybesök. Arkivbild.

Brundtland kritiserar Solberg för Rinkebyresa

Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland ryter till över hur migrationsminister Sylvi Listhaugs besök i Sverige hanterats av nuvarande statsminister Erna Solberg (Høyre).

- Jag är förvånad över att hon sitter stilla i båten medan allt detta sker runt henne, säger Brundtland i samband med ett valmöte arrangerat av Arbeiderpartiet, till norska Adresseavisen.

Brundtland är mycket kritisk till att Listhaug, från högerpopulistiska Fremskrittspartiet, reste till Rinkeby i Stockholm två veckor före det norska valet.

- Man reser inte till ett grannland för att skjuta mål från grannlandet. Det går inte an. Jag ser det som helt märkligt, säger hon och tillägger att hon inte tycker att det är konstigt att svenskarna reagerat på besöket.

Sveriges migrationsminister Heléne Fritzon (S) ställde med kort varsel in en träff med Listhaug under besöket i tisdags. Syftet med resan ska ha varit att få en inblick i det svenska arbetet med integration i socioekonomiskt utsatta områden – men Listhaug har kritiserats hårt för att sprida en falsk bild av Sverige, för att skapa politiska poänger.

Erna Solberg säger till Nettavisen att resan var Listhaugs eget beslut, och att "Listhaug lärt sig något".

Brundtland har ingen erfarenhet av att leda en regering med flera partier, avfärdar Solberg kritiken.