Muhammadu Buhari har blivit omvald till president i Nigeria. Arkivbild.
Muhammadu Buhari har blivit omvald till president i Nigeria. Arkivbild.

Buhari klar valsegrare i Nigeria

När rösterna är räknade i alla Nigerias delstater står det fast att Muhammadu Buhari blivit omvald, med 56 procent av rösterna, mot rivalen Atiku Abubakars 41 procent.

ANNONS
|

I ett tal kallade Buhari valutgången för "en ny seger för Nigerias demokrati".

- Den nya administrationen kommer att intensifiera sina ansträngningar för säkerheten, bygga upp ekonomin och slåss mot korruption. Vi strävar efter att stärka vår sammanhållning och delaktighet så att ingen grupp känner sig lämnad utanför.

Oppositionsledaren Abubakar å sin sida förkastar valresultatet och lovar att ta det han kallar för bluffresultat till domstol.

"Om vi hade förlorat i ett fritt och rättvist val, skulle jag ha ringt vinnaren sekunder efter att jag fått höra om segern, inte bara för att gratulera utan för att erbjuda mina tjänster för att bygga broar mellan nord och syd", säger han i ett uttalande.

ANNONS

Valdeltagandet var lågt, på några platser så lågt som 18 procent. Valet har präglats av våld. Ett 50-tal personer har dödats och valobservatörer vittnar om kränkningar och våld mot väljare, något som även varit ett problem vid tidigare val i landet.

TT-AFP
ANNONS