Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Cohen, USA:s president Donald Trumps tidigare advokat.

Cohen anklagar Trump för rasism och hot

När president Donald Trumps förre advokat Michael Cohen inledde sitt vittnesmål inför USA:s kongress uttryckte han ånger över att ha tackat ja till att börja jobba för Trump.

Redan innan Michael Cohens vittnesmål på onsdagen hade flera amerikanska medier tagit del av vad han skulle säga. Efter en dispyt om utfrågningen skulle skjutas upp eller inte inleddes den till slut på utsatt tid.

I sitt inledningsanförande gav Trumps ex-advokat exempel på varför han anser att presidenten är rasist.

- Han bad mig nämna ett enda land, styrt av en svart människa, som inte är ett skithål, sade Cohen.

- Och han sade till mig att svarta aldrig skulle rösta på honom eftersom de är för dumma.

Sin värsta version

Cohen säger att Trump aldrig förväntade sig att vinna presidentvalet utan bara såg det som en enorm kampanj för att stärka sitt varumärke.

- Han har inget intresse av att hjälpa den här nationen.

Trumps advokat säger att han lärt känna Trump väl under åren som han arbetade med honom.

- Sedan han blev president har han blivit den värsta versionen av sig själv.

Michael Cohens trovärdighet ifrågasattes starkt av de republikanska ledamöterna i utskottet. Cohen har dömts till fängelse, bland annat för att tidigare ha ljugit för kongressen.

Samtidigt varnade Cohen ledamöterna för att göra samma misstag som han själv gjort.

- Under tio år gjorde jag samma sak som ni gör nu. Jag skyddade Mr Trump under tio år, sade han, enligt Reuters.

Under utfrågningen sade Cohen bland annat att han under de tio åren som han arbetade för Trump blivit beordrad vid uppskattningsvis 500 tillfällen att hota personer och organisationer för Trumps räkning.

Trump: Cohen ljuger

Några timmar efter att vittnesmålet på förhand nått pressen skrev Donald Trump på Twitter att Cohen bara var en av flera advokater som han anlitat och att Cohen hade flera andra klienter.

"Han gjorde dumma saker utan koppling till Trump. Han ljuger för att korta sin fängelsetid", skrev Donald Trump på Twitter.

I december dömdes Cohen till tre års fängelse för att under valrörelsen 2016 ha betalat kvinnor, bland andra porraktrisen Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, för att hålla tyst om påstådda affärer med Trump.

Under vittnesmålet visades en check upp som påstås visa att Trump betalat honom pengar för detta. Cohen ska också ha uppmanats att ljuga för USA:s första dam Melania Trump.

Michael Cohen berättade också om att Trump ska ha fått information av sin rådgivare Roger Stone om att Wikileaks skulle släppa en stor mängd epost som kunde skada demokraten Hillary Clinton.

Cohen sade också att han är medveten om andra möjliga illegala handlingar där Trump är inblandad, men att han inte kan kommentera de handlingarna eftersom det pågår en utredning.

Åtalet och domen mot Cohen är ett av resultaten av den större så kallade Rysslandsutredningen, som sedan 2017 undersöker rysk inblandning i USA:s presidentval – en utredning som ryckt allt närmare presidenten själv.

Trumps roll knäckfråga

Men frågorna från representanthusets utredningsutskott kretsar också kring det som blivit knäckfrågan i Rysslandsutredningen: om presidenten själv uppmanat Cohen, eller någon annan av sina nära medarbetare, att ljuga för kongressen.

Cohen erkände att han ljugit inför kongressen, men sade även att han inte kan presentera några bevis för att Trump samarbetat med Ryssland under sin presidentkampanj.

- Men jag har mina misstankar, sade Cohen.

Han har tidigare uppgett att han ljugit för kongressen gällande Trumps potentiella byggprojekt av ett så kallat Trump Tower i Moskva. Cohen berättade under onsdagen att Trump ska ha fört förhandlingar om att bygga skyskrapan under tiden som hans kampanj pågick för fullt 2016. Enligt Cohen ska även Trump underförstått uppmanat honom att ljuga om byggplanerna.

Cohen berättade också att Vita husets advokater gick igenom och förändrade hans vittnesmål som han gav när han tidigare vittnade och ljög för kongressen.

Utfrågningen har vid två tidigare tillfällen skjutits upp av Michael Cohen själv, som uppgett att han känt sig hotad av presidenten och dennes advokat.