Den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn kommenterar den senaste läckan om hur välbärgade undviker skatt: Superrika har egna skatteregler. Arkivbild.
Den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn kommenterar den senaste läckan om hur välbärgade undviker skatt: Superrika har egna skatteregler. Arkivbild.

Corbyn: Superrika har egna skatteregler

"Sorgligt men inte nödvändigtvis olagligt", säger Danmarks skatteminister om de nya avslöjandena om hur rika undviker skatt. Brittiske labourledaren menar att "superrika har egna regler".

ANNONS
|

Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen (V) säger att det danska skatteväsendet är väl rustat om Paradispapperen visar danska lagöverträdelser.

- Det är naturligtvis sorgligt att ännu en läcka visar det är några som gömmer en massa pengar i skatteflyktländer. Det betyder inte att det är olagligt. Det måste undersökas, säger Karsten Lauritzen till nyhetsbyrån Ritzau.

Organisationen Transparency International manar efter läckan EU:s medlemsstater att öka ansträngningarna att bekämpa penningtvätt och skatteflykt genom ökad öppenhet. Organisationen hänvisar till att EU-kommissionen lagt förslag till lagstiftning som skulle öka insynen även i transaktioner i andra länder, men att medlemsländerna släpat fötterna efter sig.

ANNONS

"Den senaste läckan visar att i den digitala tidsåldern är öppenhet oundviklig. Det enda valet står mellan att kontrollera informationsflödet eller inte", säger Carl Dolan, chef för Transparency International EU.

Den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn var snabbt ute och skriver på Twitter att det är bevisar det han tidigare sagt att: "Det finns en regel för de superrika och en annan för resten av världen när det gäller att betala skatt".

TT

ANNONS