Spansk polis har rullat upp en stor bedrägerihärva mot åldringar.
Spansk polis har rullat upp en stor bedrägerihärva mot åldringar.

Dödlig bedrägerihärva mot äldre i Spanien

Polisen i spanska Cádiz säger sig ha räddat ett mycket illa behandlat äldre par som var inlåsta i ett "skräckens hus". En tysk-kubansk man och en kubansk kvinna har gripits misstänkta för stora bedrägerier och de utreds också för inblandning i fem personers död.

ANNONS
|

Det äldre par som hittades, en tysk man och en nederländsk kvinna, var enligt polisen inlåsta i varsitt rum, drogade, matade genom slang och i ett "fruktansvärt tillstånd" när de befriades.

De gripna misstänks för att under fyra års tid ha gjort sig till vänner med åldringar för att stjäla deras tillgångar. De ska ha kommit över mer än 1,8 miljoner euro (nära 19 miljoner kronor).

Utredningen inleddes när polis i Tyskland kontaktade spanska kollegor om en tyska som utsatts för likande behandling. Den kvinnan blev av med 162000 euro i kontanter och sitt hus på Teneriffa. Den nederländska kvinnan tros ha varit inblandad i övertagandet av huset.

ANNONS

Det gripna paret misstänks för en lång rad brott. De utreds också för möjlig inblandning i fem personers död – den tyska kvinnan och ytterligare fyra personer som dött oväntat sedan paret kommit över deras tillgångar.

Ytterligare fyra personer har gripits misstänkta för att ha hjälpt paret tvätta pengarna de kommit över. Spansk polis har bett kollegor i Storbritannien, Italien, Tyskland och Kuba att hjälpa till i den finansiella utredningen.

TT-AFP
ANNONS