Minst sju människor rapporteras ha mist livet under de regeringskritiska protesterna i Kongo-Kinshasa.
Minst sju människor rapporteras ha mist livet under de regeringskritiska protesterna i Kongo-Kinshasa.

Dödligt våld mot regimkritiska demonstranter

Minst sju människor har dödats av den kongolesiska arméns säkerhetsstyrkor i samband med protester mot landets president Joseph Kabila. Uppgiften kommer från FN:s fredsbevarande styrka i Kongo-Kinshasa.

ANNONS
|

Den kongolesiska armén öppnade tidigare under dagen eld vid en kyrka i huvudstaden Kinshasa, enligt vittnen.

- Samtidigt som vi bad kom soldater och poliser in på kyrkoområdet och sköt tårgas mot kyrkan, säger en församlingsmedlem som inte vill uppge sitt namn.

Florence Marchal, som är talesperson för FN:s fredsbevarande styrka i landet, säger att minst sju personer skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor. Ytterligare en person ska ha dödats i samband med protester i staden Kananga, enligt Marchal som också säger att FN-observatörer dokumenterat minst 123 gripanden runt om i landet.

ANNONS

Stängning av internet

Det afrikanska landets regering hade då beordrat telekomföretag att strypa internettillgången och sms-tjänster i landet inför de regimkritiska protesterna som väntades.

Stängningen av internet sker "av säkerhetsskäl", förklarade Emery Okundji som är Kongo-Kinshasas minister för telekommunikation.

- Som ett svar på våldsamheter som förbereds. Det är regeringens uppgift att vidta alla åtgärder för att skydda kongolesiska liv.

Demonstranter kräver att president Joseph Kabila lovar att inte ändra i konstitutionen för att kunna sitta en tredje mandatperiod, och att politiska fångar släpps. Även den inflytelserika katolska kyrkan har ställt sig bakom fredliga protester.

Oro för nya stridigheter

Kabila skulle ha lämnat presidentposten i december förra året, när hans mandatperiod löpte ut. Men valet där hans ersättare ska tas fram har skjutits upp och är nu planerat till december 2018.

Myndigheterna i Kongo-Kinshasa hade förbjudit söndagens demonstrationer, medan de flesta oppositionsledare hade givit protesterna sitt stöd.

Säkerhetsstyrkor dödade dussintals människor under regimkritiska protester förra året. Det försämrade säkerhetsläget har lett till oro för att nya stridigheter ska blossa upp i landet, där miljontals människor dog i inbördeskriget vid sekelskiftet.

ANNONS
TT-AFP-Reuters
ANNONS