Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Justitieminister Nick Hækkerup och Köpenhamns polisdirektör Anne Tønnes presenterar nya förslag mot den grova gängkriminaliteten vid en pressträff i Köpenhamn. Bild: Martin Sylvest

Dansk gränskontroll fokuserar på kriminella

När Danmark inför gränskontroller mot Sverige ska vanliga medborgare störas så lite som möjligt, lovar landets justitieminister Nick Hækkerup.
Fokus ligger på de organiserade kriminella.

Gränskontrollerna, som införs den 12 november, är en del av ett stort åtgärdspaket mot grov kriminalitet

Sedan i februari har totalt 13 sprängningar ägt rum Danmark. Justitieminister Nick Hækkerup pekar på de problem Sverige har med sprängningar och att svenskar misstänks ligga bakom två grova brott i Danmark under sommaren.

– Regeringen ser på situationen med stort allvar. Vi accepterar inte att kriminella gäng placerar ut bomber eller skjuter på gatan.

– Insatsen vid gränsen är ett helt centralt element för att stärka tryggheten i det offentliga rummet, säger Nick Hækkerup.

Kameror och drönare

Utöver gränskontroller föreslår den danska regeringen en stor utbyggnad av kameraövervakningen, fler drönare, mer omfattande nummerplåtsavläsning och ett nytt centrum för polissamarbete mot den grova kriminaliteten i Öresundsregionen.

Från detta centrum ska insatser mot den gränsöverskridande kriminaliteten koordineras och målsättningen är ett utökat samarbete med svensk polis.

Gränskontrollerna kommer att utföras en till två gånger i veckan och ska riktas mot väg- och tågtrafik över Öresundsbron och mot färjelägena i Helsingör, Fredrikshamn, Grenå och Rönne.

De är tillfälliga och i en första omgång gäller beslutet sex månader. Samtidigt aviserar den danska regeringen att den gränskontroll som redan finns vid den tyska gränsen förlängs ytterligare sex månader.

Nick Hækkerup understryker att alla resenärer inte kommer att kontrolleras, utan att insatsen är riktad mot organiserade kriminella.

Han kan inte uttala sig om hur vanligt det är att svenskar begår brott i Danmark.

– Det vet vi inte, och det är något vi vill utreda – men sprängningen vid skattemyndigheten har anknytning till kriminalitet i Sverige, säger justitieministern.

Svensk polis genomför sedan 2015 gränskontroller av resenärer från Danmark.

Fler kameror

Myndigheter, kommuner och privatpersoner ska få större möjlighet att sätta upp kameror och samtidigt kommer polisen att ges möjlighet att i vissa lägen få information från all kameraövervakning.

– Kameraövervakning är viktig för bevisföring som ska säkra att gärningsmän blir dömda, säger Nick Hækkerup.

Polisen kommer också i större grad att kunna använda automatisk igenkänning av bilars registreringsskyltar och kunna spara sådan information längre.

Angrepp på offentliga byggnader ska betraktas som brott mot staten och straffen ska skärpas. Även för innehav av explosiva varor kommer straffen att skärpas.

– Ett helt nödvändigt paket, sammanfattar justitieministern.

Damberg välkomnar

Sveriges regering har informerats om de nya, tillfälliga gränskontrollerna.

"Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet i Öresundsregionen. Efter att vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige. Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontrollen i syfte att hålla kriminella kort", skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Han lyfter även fram att Sveriges regering under hösten tillsätter en utredning för att ge svensk polis bättre möjligheter att verka i gränsnära områden, med automatisk kamerabevakning av fordon och registreringsskyltar.

"Gränsen ska inte kunna användas som en frizon för kriminella", skriver ministern.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering kring Sveriges gränskontroll.

Cecilia Klintö/TT