Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt danska parterapeuter är mobiltelefonen en riktig relationsdödare. Arkivbild. Bild: Carolyn Kaster AP/TT
Enligt danska parterapeuter är mobiltelefonen en riktig relationsdödare. Arkivbild. Bild: Carolyn Kaster AP/TT

Danska terapeuter: Mobilen dödar förhållanden

Danska parterapeuter säger att mobilen är en riktig relationsdödare. Par som söker hjälp nämner användandet av telefonen som ett problem i förhållandet.

Även om problemet med relationen kan se olika ut, är mobiltelefonen ständigt återkommande, rapporterar danska Politiken, som pratat med fem parterapeuter och sexologer.

-Nio av tio par som kommer till mig, nämner mobiltelefonen som ett problem. Det är en så stark förströelse, att även om man är överens om att lägga ifrån sig den, så håller det inte särskilt länge, säger parterapeuten Lise Kramer Schmidt.

Hon säger att lusten att göra saker med varandra minskar när vi blir stimulerade av telefonen.

-Lusten att vårda relationen minskar. Lusten att se på sin partner, innan du tittar på telefonen, minskar. Partnern är sekundär, det är nytt, säger hon till Politiken.

Psykologen Rikke Juul säger att det spelar ingen roll om paret söker hjälp för problem med sexlivet eller problem med kommunikationen.

-För dem stjäl skärmen fokus från samvaron med partnern. Och när de går och lägger sig så följer telefon eller Ipad med, och sex blir därför också ett andrahandsval, säger hon till tidningen.

Gustav Sjöholm/TT