Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president landar på flygplatsen utanför Washington D.C.

Detaljfattigt Nordkoreaavtal dissas i USA

Har Donald Trump gett för många eftergifter till Nordkorea – utan några egentliga garantier om kärnvapennedrustning? Eller har han skrivit historia genom ett unikt avtal med diktatorn Kim Jong-Un? Toppmötet i Singapore väcker starka reaktioner i USA.

I det tvåsidiga dokument som de båda ledarna skrev på inför världens tv-kameror heter det enbart att Nordkorea förbinder sig att arbeta mot total nedrustning på den koreanska halvön. USA:s krav att avvecklingen av kärnvapen ska vara "fullständig, verifierbar och oåterkallelig" finns inte med i texten, inte heller någon tidsplan eller uppgifter om hur stor kärnvapenarsenalen egentligen är.

- Vad USA fått är något vagt och okontrollerbart i bästa fall, säger senatens demokratiske minoritetsledare Chuck Schumer enligt tidningen USA Today.

- Nordkorea däremot har fått något handgripligt och varaktigt. Genom att bevilja ett möte med ordförande Kim har president Trump gett ett brutalt och repressivt styre den internationella legitimitet det länge eftersträvat.

Mänskliga rättigheter?

I sitt State of the union-tal i januari gick president Trump hårt åt Nordkorea och landets bristande respekt för mänskliga rättigheter. Att han bara månader senare låter sig fotograferas bredvid diktatorn Kim, som om denne var vilken världsledare som helst, är något som flera politiker reagerat på.

"President Trump lyfte Nordkorea till USA:s nivå samtidigt som han bevarade regimens status quo", säger representanthusets minoritetsledare Nancy Pelosi i ett uttalande.

I Singaporeavtalet förekommer inte begreppet "mänskliga rättigheter", men Trump sade att han diskuterat saken med Kim.

Ingen börda

USA:s presidents överraskande besked om att de årliga militärövningarna med Sydkorea ska sättas på paus – och att ett bidragande skäl är till det är besparingar – skapar också debatt på hemmaplan.

- Löjligt, säger Trumps republikanske partikamrat, senator Lindsey Graham, till nyhetskanalen CNN.

- Det är inte en börda för de amerikanska skattebetalarna att ha en styrka i Sydkorea. Det ger stabilitet.

Graham säger dock att han stödjer beslutet att frysa övningarna för att "ge Nordkorea lite andrum". Vid presskonferensen i Singapore beskrev Trump övningarna som "provocerande", vilket flera kritiker ser som att han köpt Kims syn på saken.

Det är nu upp till amerikanerna att bestämma sig för om de litar på Trumps uttalade känsla av tillit gentemot Kim samt de uppföljande förhandlingar som utrikesminister Mike Pompeo ska leda. När USA:s president tidigt på onsdagen landade i Washington DC twittrade han att "Nordkorea utgör inte längre något kärnvapenhot".