På en bar i Barcelona, med halloween-dekorationer, följde gästerna Carles Puigdemonts presskonferens i Bryssel via tv-skärmar.
På en bar i Barcelona, med halloween-dekorationer, följde gästerna Carles Puigdemonts presskonferens i Bryssel via tv-skärmar.

Domstol kallar Puigdemont att avge vittnesmål

Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont lovar att katalanerna ska respektera resultatet av valet den 21 december. Samtidigt närmar sig ett rättsligt efterspel för de mest framträdande separatisterna – och en domstol har kallat Puigdemont att avlägga vittnesmål.

ANNONS
|

Specialdomstolen Audiencia Nacional går enligt spanska medier vidare med riksåklagarens misstankar mot Puigdemont om uppror och uppvigling. Han kallas för att avlägga vittnesmål på torsdag, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Puigdemont är i Belgien för närvarande men säger att han ska återvända till Spanien om det finns "garantier" för en rättvis prövning.

I fredags avsattes Puigdemont av Spaniens regering och senat från posten som regional president i Barcelona. På måndagen meddelade riksåklagaren José Manuel Maza att han vill åtala såväl Puigdemont som andra politiker som drivit den envisa beslutsprocessen för katalansk självständighet.

Enligt nyhetsbyrån AFP har också 13 andra höga beslutsfattare i den avsatta regionregeringen kallats till Audiencia Nacional på torsdag och fredag.

ANNONS

När det katalanska parlamentet röstade för självständighet skedde det enligt Madrid i strid med Spaniens författning. Spaniens regering har med stort stöd i omvärlden betecknat folkomröstningen som olaglig.

Lovar respektera

Högsta domstolen i Spanien har redan tagit upp riksåklagarens begäran om att den katalanska talmannen Carme Forcadell ska åtalas, skriver tidningen La Vanguardia. Undersökningsdomaren i målet, Pablo Llarena, har kallat henne och de vice talmännen till HD, där de ska framträda 2–3 november i egenskap av misstänkta och i närvaro av advokater.

Centralregeringen i Madrid har också fattat beslut om nyval till jul och upplöst Kataloniens regionala parlament, som svar på de katalanska självständighetssträvandena.

Puigdemont lovar att respektera valresultatet.

- Vi tar det som en utmaning. Vi är inte rädda för de demokratiska utmaningarna, säger han.

Inte söka asyl

Som kontrast beskriver han Madridregeringens agerande som aggressivt och oförsonligt.

Puigdemont har alltså förflyttat sig till Bryssel med en handfull andra personer ur sin avsatta regering. Han är dock inte i Belgien för att söka asyl, klargör han. I helgen förekom spekulationer, mot bakgrund av baskiska fall, om att katalanska separatistledare kanske skulle söka asyl för att undkomma rättsliga efterräkningar.

ANNONS

Belgiens migrationsminister Theo Francken – som företräder N-VA, ett flamländskt parti med separatisk agenda – ifrågasatte i helgen att katalaner skulle kunna få en säker rättsprocess i Spanien. Han antydde att de skulle kunna beviljas asyl. Men premiärminister Charles Michel tonade ner påståendet.

Att få asyl i ett annat EU-land lär bli svårt, sade också Dirk Van Den Bulck vid migrationsmyndigheten CGRA.

Inte inbjuden

EU-kommissionen har inte haft några kontakter med Puigdemont sedan han kom till Bryssel, säger en talesperson. Inom EU betraktas den katalanska frågan som en intern spansk angelägenhet.

Puigdemonts framträdande i Bryssel skedde på pressklubben. Belgiens regering hade sagt nej till att upplåta en lokal, rapporterar etermediebolaget RTBF.

Charles Michel är också noga med att påpeka att regeringen inte bjudit in Puigdemont, men att denne har rätt att vistas i Belgien.

"Herr Puigdemont har samma rättigheter och ansvar som alla europeiska medborgare – inte mer, inte mindre", skriver Michel i ett uttalande.

TT
Fakta: Många hotas av åtal

Spaniens centralregering tog i fredags, med stöd av senaten, över styret av Katalonien. Detta sedan det regionala parlamentet röstat för att utropa självständighet.

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza vill ställa katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning. Vissa av anklagelserna kan bestraffas med 30 års fängelse.

RÅ har vänt sig till två centrala domstolar:

Specialdomstolen Audienca Nacional har fått begäran som gäller den avsatte presidenten Carles Puigdemont och andremannen Oriol Junqueras, bland andra. Audiencia Nacional behandlar brott mot staten, misstänkta terrorbrott med mera.

Högsta domstolen (Tribunal Supremo) handlägger målet mot det katalanska parlamentets talman Carme Forcadell och en rad andra personer. HD är högsta instans i bland annat förvaltningsrättsliga mål.

Källor: El País och domstolsväsendets sajt www.poderjudicial.es

ANNONS