Protester i Barcelona under onsdagen efter att en fackförening utlyst en strejk.
Protester i Barcelona under onsdagen efter att en fackförening utlyst en strejk.

Domstol upphäver självständighetsförklaring

Den katalanske expresidenten Carles Puigdemont befinner sig i Belgien. Men att hans närvaro skulle innebära en politisk kris för landet, förnekar premiärminister Charles Michel.

ANNONS
|

På onsdagen upphävde Spaniens författningsdomstol Kataloniens parlaments förklaring om självständighet som togs den 27 oktober.

Att Puigdemont befinner sig i Belgien har ökat spänningarna mellan Bryssel och Madrid och även inom Michels koalitionsregering, där flamländska partier ingår.

Michel betonar också att Puigdemonts närvaro inte är en fråga för regeringen utan för domstolarna. En europeisk arresteringsorder har utfärdats för honom och för fyra katalanska exministrar. De fem katalanerna ska infinna sig i rätten den 17 november.

Under onsdagen hade även en fackförening, som är för självständighet, utlyst en strejk. Vägar och tåglinjer blockerades runt om i regionen. De strejkande protesterar mot att katalanska tidigare ministrar frihetsberövats i Madrid.

ANNONS

Mer än 50 vägar, inklusive stora motorvägar, stängdes av. I Barcelona flyttade polis demonstranter som blockerade en busstation. Ett höghastighetståg mellan Barcelona och franska Lyon tvingades vända, men pendeltrafiken fungerade normalt vid lunchtid.

TT-AFP-Reuters
ANNONS