Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Läkemedelsbolaget Pfizers vaccin mot covid-19 används i Skottland. Arkivbild.
Läkemedelsbolaget Pfizers vaccin mot covid-19 används i Skottland. Arkivbild. Bild: Toby Zerna/AP/TT

Drastiskt färre inläggningar bland vaccinerade

Dramatiska minskningar i antalet sjukhusinläggningar. Det konstateras bland covidvaccinerade i Skottland i Storbritannien, fyra veckor efter att en femtedel av befolkningen fått sin första injektion.

Sjukhusinläggningarna minskade med 85 procent hos dem som fått vaccin från Pfizer och med 94 procent hos dem som tog Astra Zeneca-injektionen, rapporterar public servicekanalen BBC med hänvisning till en studie från Public Health Scotland.

I riskgruppen 80 år och äldre minskade inläggningarna med 81 procent när resultat från de båda vaccinen räknades samma, noterar tidningen The Herald Scotland.

Ljus framtid?

Studien är en del av projektet Eave II som mäter patientdata och vaccinationer i realtid. Forskare vid flera universitet och högskolor analyserar gemensamt data över de 5,4 miljoner skottarna. De preliminära resultat som nu offentliggörs omfattar 1,14 miljoner vaccinationer som gavs mellan den 8 december och 15 februari – vilket motsvarar 21 procent av befolkningen.

Forskningledaren och professorn Aziz Sheikh vid University of Edinburgh beskriver resultaten som "uppmuntrande" och "skäl att se ljust på framtiden".

– Vi har nu nationella bevis för att vaccinationer skyddar mot sjukhusinläggningar med covid-19, säger han enligt The Herald Scotland.

Av de totalt 8 000 covidsjuka som hamnade på sjukhus var bara 58 i den vaccinerade gruppen.

Är uppmuntrade

Hittills har 650 000 människor fått Pfizers vaccin och 490 000 sprutan från Astra Zeneca. På det sistnämnda är glädjen stor.

"Vi är extremt uppmuntrade av de första bevisen på hur effektivt Astra Zenecas covid-19-vaccin är i den 'riktiga världen'", säger forskningschef Mene Pangalos i ett uttalande som TT tagit del av.

Tina Magnergård Bjers/TT