Dubais emir Muhammad bin Rashid Al Maktum (till vänster) delade i helgen ut jämställdhetspris – bara till män. Arkivbild.
Dubais emir Muhammad bin Rashid Al Maktum (till vänster) delade i helgen ut jämställdhetspris – bara till män. Arkivbild.

Emiratiskt jämställdhetspris – bara till män

Det är viktigt att jobba för jämställdhet på jobbet, anser myndigheterna i Förenade arabemiraten. Men när insatser som gjorts skulle uppmärksammas märktes bara ett problem – noll kvinnor fanns bland pristagarna. Kritiken på nätet är svidande.

ANNONS
|

Medaljer och plaketter delades ut framför smattrande kameror när det den gångna helgen hade blivit dags att hylla de insatser som gjorts inom ramen för ett initiativ att främja jämställdhet på arbetsplatser i Förenade arabemiraten. Premiärminister Muhammad bin Rashid Al Maktum, ­emir av Dubai, fanns på plats för att hylla segrarna i tre kategorier som kretsade kring vem eller vilka som gjort bäst ifrån sig under andra halvan av 2018.

Men en aspekt fick många att höja på ögonbrynen. Bland pristagarna fanns inte en enda kvinna.

"Central roll"

I stället fick emiratens vice premiärminister och inrikesminister Saif bin Zayed Al Nahyan ta emot en av utmärkelserna, de andra gick till manliga representanter för myndigheter och departement.

ANNONS

"Vi är stolta över emiratiska kvinnors framgångar och centrala roll i arbetet med att forma landets framtid. Jämlikhet har blivit en hörnsten i våra statliga institutioner", framhöll Al Maktum i ett uttalande.

Syrlig kritik

Men sociala medier fylldes snabbt av kritik och hånfulla kommentarer kring det faktum att inga icke-män nådde prispallen. "Det bästa jämställdhetspriset någonsin", konstaterade en person syrligt. "Så vilseledande att det inte ens går att se ironin här", skrev en annan. "Jag är ledsen att behöva påpeka det, men ni glömde att bjuda in några kvinnor", skrev en tredje.

Kvinnor har i och för sig prisats inom ramarna för initiativet tidigare. Och i rättvisans namn kan nämnas att några av pristagarna representerade arbetsgrupper hos myndigheter där icke-män mycket väl kan ha ingått – något som dock inte framgick av de bilder som kablades ut från Dubai.

TT
Fakta: All makt hos emiren

Förenade arabemiraten är en federation av sju absoluta monarkier i form av schejkdömen, eller emirat: Abu Dhabi, Dubai, Sharja, Ras al-Khayma, Ajman, Fujayra och Umm al-Qaywayn.

Inom varje enskilt emirat ligger all makt hos härskaren, emiren. Det finns inga politiska partier, fackföreningar eller intresseorganisationer. Allmänna val förekommer inte, även om val i begränsad omfattning infördes 2006.

Kvinnor kan inneha höga poster inom statsförvaltningen och de utgör en stor andel av universitetsstudenterna. I praktiken har de dock fortfarande svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS