Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president

Emmanuel Macron drömde om att bli författare under skolåren. Nu skriver han själv historia som Frankrikes yngsta president.

ANNONS
|

Glädjen bland bargästerna i Emmanuel Macrons hemstad Amiens vet inga gränser när det första preliminära valresultatet kommer vid åttatiden på söndagskvällen.

–Jag är så lycklig, jag finner inga ord, säger 27-åriga Ellie Poulain.

Maken Simon Poulain ger henne en kyss och de skålar i champagne. De befinner sig tillsammans många andra Macron-anhängare på L’Atelier i centrala delar av staden. Restaurangen är fylld till brädden, folk står till och med utanför och följer valvakan. ”On a gagné” (Vi har vunnit), ”Macron president” och ”We are the champions” skanderas från folkmassan om vartannat. Golvet är fyllt av blåa, röda och vita ballonger som symboliserar färgerna i Frankrikes flagga.

ANNONS

Före detta lärare

Bland den jublande skaran finns också Macrons före detta historie- och geografilärare under gymnasiet. Arnaud de Bretagne är stolt över sin tidigare elev.

–Han har all kapacitet att vara landets president. Han har alltid haft höga ambitioner, säger Arnaud de Bretagne.

–Som elev pratade Macron inte särskilt mycket. Men när han väl sa något var det alltid relevant, fortsätter han.

Arnaud de Bretagne gick i pension för ett och ett halvt år sedan. Då hade han hunnit arbeta på Macrons gamla skola, den katolska privatskolan La Providence, i 29 år.

–Det är därför jag har haft så mycket tid att kampanja för Macron, säger han och skrattar.

–Han har alltid varit målmedveten.

Macron har gjort den snabbaste politiska karriären någonsin i Frankrike i modern tid. Men det var inte självklart under hans gymnasieår att han skulle satsa på politik. Han ville bli författare.

Det var också på privatskolan som den 39-årige socialliberalen förälskade sig i sin dåvarande dramalärare Brigitte Trogneux. Hans föräldrar, som är läkare, var inte överförtjusta när de fick nys om kärleksrelationen. Det var inte bara på grund av den 24-åriga åldersskillnaden. Brigitte Trogneux var även gift och hade tre barn. Därför skickade föräldrarna sonen till Paris för att han skulle göra klart gymnasiet på den renommerade skolan Henri-IV. Men kärleken tog inte slut. Paret har nu varit gifta i tio år och Brigitte Trogneux har spelat en aktiv roll i makens valkampanj.

ANNONS

Presenterade En marche

Den nordfranska staden Amiens är också platsen där Emmanuel Macron för första gången presenterade sin oberoende mittenvänsterrörelse En marche (ungefär ”På väg”) i april förra året.

–Jag föddes här. Jag har fortfarande en del av min familj här och jag har starka band hit, sa Emmanuel Macron i samband med lanseringen.

Många som vi har talat med i Amiens är stolta över vad Macron har åstadkommit och att han har placerat den lilla arbetarklasstaden med sina cirka 145 000 invånare på kartan. De flesta här röstade på Macron i den första omgången av presidentvalet i april. Han fick då 28 procent, vilket var högre än vad han fick i Frankrike totalt sett. Yttervänsterns kandidat Jean-Luc Mélenchon kom strax därefter på en andra plats och Marine Le Pen på en tredje.

För de många Amiensbor som hade hoppats på Mélenchon i en andra valomgång var valet mellan Le Pen och Macron inte självklart.

–Det var verkligen svårt. Jag bestämde mig först inne i vallokalen, säger den 31-årige tvåbarnspappan Grégory Ablain som går med tunga steg nedför trapporna i Amiens rådhus som dagen till ära har extra många vajande franska flaggor uppsatta på fasaden.

För honom är arbetslösheten den allra viktigaste frågan. Han förlorade sitt jobb på posten i fredags efter att ha arbetat där i åtta månader. Han är utbildad elektriker men har inte lyckats få ett jobb inom sin profession under alla dessa år.

ANNONS

–Det är tufft. Jag upplever att det har blivit svårare att få jobb de senaste två-tre åren. Man måste ha höga kvalifikationer och mycket erfarenhet.

Osäker på om han lyckas

Grégory Ablain röstade till slut på Emmanuel Macron men är osäker på om Macron kommer att lyckas göra något åt arbetslösheten som ligger på 12 procent i Amiens jämfört med 10 procent i riket. Bara under de senaste åren har en däckfabrik och en madrasstillverkare lagts ner.

Marine Le Pen var inget alternativ för honom.

–Jag är ingen högerextremist. Jag tycker att Frankrike ska vara ett land för alla.

I hamnstaden Calais, längre norr ut i Frankrike, är Le Pen däremot den populäraste presidentkandidaten. Vi var på plats när vallokalerna öppnade klockan åtta på söndagsmorgonen. Pensionären Denise Debruyne är en av de första som röstar. Hon hoppas inte att Macron tar hem segern.

–Om Macron vinner kommer det inte att förändra något. Vi får en liknande regering som den vi har nu.

–Och det är inte normalt att vara gift med någon som är så pass mycket äldre. Hon skulle kunna vara hans mamma, säger hon och syftar på 64-åriga Brigitte Trogneux.

Inte första gången

Det här är inte första gången som 81-åriga Denise Debruyne röstar på högerpopulistiska Nationella fronten.

ANNONS

När partiets 48-åriga ledare Marine Le Pen gick vidare till andra valomgången i presidentvalet valde hon att ta timeout som partiledare för att istället enbart vara presidentkandidat – med målet att bli ”hela Frankrikes president” och ena alla fransmän.

Denise Debruyne lockas av Le Pens personlighet som politiker.

–Hon är ärlig, jordnära och pratar så att folk förstår. Viinner Le Pen köper jag champagne, säger hon och försvinner iväg till sin närliggande lägenhet där hennes hund väntar.

Men det blir inget bubbel för 81-åringen. Enligt det första preliminära valresultatet är Emmanuel Macron landets nya president och får 65,5 procent av rösterna.

–Jag kommer att fira med min make och vänner. Macron ger oss mycket hopp om framtiden. Jag hoppas att han kommer att hålla sina vallöften och att han kan ena alla människor i Frankrike, säger Ellie Poulain i presidentens hemstad Amiens.

ANNONS