En änka sörjer sin make, som avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, i Perus huvudstad Lima. Arkivbild.
En änka sörjer sin make, som avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, i Perus huvudstad Lima. Arkivbild. Bild: Rodrigo Abd/AP/TT

En miljon döda i covid-19

Över en miljon människor i världen med bekräftad covid-19 har nu avlidit under pandemin. Enligt sajten Worldometer passerades miljongränsen under söndagseftermiddagen.

ANNONS

En miljon människor med bekräftad covid-19 har nu avlidit i världen, enligt statistiksajten. Värst drabbat, räknat i faktiska tal, är USA där strax över 200 000 personer avlidit. Länder som Brasilien, Indien och Mexiko är också hårt drabbade.

Sett till antalet döda per 100 000 invånare toppas listan bland världens större länder av Peru med 100 dödsfall per 100 000 invånare. Sverige är i det avseendet också relativt hårt drabbat med omkring 58 döda per 100 000 invånare.

Stor testning

Antalet bekräftat smittade i världen ligger på 33 miljoner, och den siffran ökar kraftigt, främst för att många länder nu testar i stor omfattning.

Världshälsoorganisationens (WHO) statistik över antalet döda i covid-19 ligger under eftermiddagen på 991 224 fall, medan nyhetsbyrån AFP:s sammanställning landar på 999 068 fall. Johns Hopkins-universitet i USA redovisar samtidigt 995 352 dödsfall.

ANNONS

På flera platser i Europa har demonstrationer hållits mot strikta regler, tänkta att bromsa smittspridningen. I Spaniens huvudstad Madrid har människor under söndagen demonstrerat mot en utvidgad nedstängning av samhället eftersom den främst träffar fattiga stadsdelar, enligt demonstranterna. I Storbritanniens huvudstad London urartade en liknande demonstration under lördagen. Flera personer greps efter att tumult uppstått när polisen försökte skingra demonstranterna.

I södra Frankrike har antalet smittofall ökat stadigt de senaste veckorna med 16 000 bekräftade fall om dagen både i torsdags och i fredags.

I Europa är Storbritannien det land som i faktiska tal drabbats värst av coronaviruset med 42 000 dödsfall.

Kvinna i januari

I USA har New York, som tidigt drabbades hårt av viruset, för första gången sedan i juni registrerat över 1 000 smittofall om dagen.

De första fallen i världen av personer som smittats med det nya coronaviruset, sars-cov-2, upptäcktes i Kina i början av december 2019. I slutet av januari klassade WHO utbrottet som ett internationellt hälsonödläge. Redan dagen efter fick Sverige sitt första fall, en kvinna som rest från Wuhan i Kina.

ANNONS