Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

England kortar karantänstiden om man är beredd att betala för ett covid-test. Arkivbild.
England kortar karantänstiden om man är beredd att betala för ett covid-test. Arkivbild. Bild: Matt Dunham/AP/TT

England lättar på inreseregler

Ett nytt system införs i mitten av december för inresande till England från högriskländer.

Resenärer som anländer med flyg, färja eller tåg till England kommer från den 15 december bara behöva sitta fem dagar i karantän. Därefter kan inresande ta ett covid-19-test och om det är negativt kan man röra sig fritt.

– Vår nya teststrategi kommer att tillåta oss att resa mer fritt, träffa nära och kära och leda till internationell handel, säger transportminister Grant Shapps.

Enligt brittiska regeringen ska det bli lättare att resa utomlands, då man vid återkomsten slipper de två veckor i karantän som gäller i dag. Resenärer som vill utnyttja det nya systemet måste själva boka och betala testet utifrån en lista med godkända utförare.

Det har varit stora krav på lättade regler från bland annat flygbranschen. Tillsammans med de nya reglerna kommer också ett stödpaket för kommersiella flygplatser.

– Med det här beskedet så finns det ljus i slutet av tunneln inte bara för flygbolag och brittiskt flyg, utan för kunder som vill ge sig av över jul och framöver, säger Tim Alderslade, chef för branschorganisationen Airlines UK.

Den brittiska regeringen fattar beslut om transportpolitiken för England, medan Skottlands, Wales och Nordirlands styren fattar sina egna.