Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samspråk inför Natomötet i Bryssel sommaren 2018. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Erdogan till USA: Välj rätt partner om Syrien

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan uppmanar i en text publicerad i New York Times USA att planera sitt tillbakadragande från Syrien noggrant samt att göra det tillsammans med rätt partner.

I samma mening skriver Erdogan att Turkiet är det enda landet som "har makten och engagemanget att genomföra en sådan uppgift".

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

USA:s stöd till kurdiska väpnade grupper i Syrien har länge varit en nagel i ögat på Natokollegan Turkiet.

Turkiet betraktar den kurdiska YPG-milisen som en förlängd arm till den kurdiska PKK-gerillan, som är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU. Erdogan har tidigare sagt att YPG ska bort från Syrien. Det har fått kurderna att släppa in den syriska regeringsarmén i flera områden i stället för att försöka skydda sig mot ett eventuellt turkiskt anfall.

Förra månaden meddelade USA:s president Donald Trump överraskande att runt 2  000 amerikanska soldater ska dras tillbaka från Syrien. Skälet som Trump angav var att terrorgruppen IS nu kunde betraktas som besegrad i Syrien. Beskedet möttes av kraftiga reaktioner och ledde bland annat till att Trumps försvarsminister Jim Mattis beslöt att avgå från sin post.

Senare har Trump själv – men framför allt hans talespersoner i Vita huset – försökt mildra tonen en aning och sagt att tillbakadragandet kan "ske över en tidsperiod".