En fransk soldat hjälper till vid uppröjningsarbete vid en skola i Beirut som skadades i explosionen den 4 augusti.
En fransk soldat hjälper till vid uppröjningsarbete vid en skola i Beirut som skadades i explosionen den 4 augusti. Bild: Hussein Malla/AP/TT

"Ett av fyra barn i Beirut kan missa skolan"

ANNONS

Ett av fyra barn riskerar att missa skolan i Beirut. Varningen kommer från International Rescue Committee (IRC) efter förra månadens explosion i den libanesiska huvudstaden. 163 skolor skadades, enligt organisationen – vars uppskattning om hur många barn som inte kan gå till skolan enbart bygger på effekterna av explosionen och inte räknar in coronapandemin.

"Över 85 000 barn var registrerade på skolorna som skadades i explosionen och det kommer att ta upp till ett år att reparera de mest skadade byggnaderna", skriver IRC.

Enligt IRC innebär den långsamma reparationstakten, föräldrars oro över kostnader och säkerhet kring transporter till alternativa skolor och barn som tvingas jobba för att hjälpa familjen att många elever inte kommer tillbaka till skolorna.

ANNONS

Explosionen krävde över 190 människoliv och skedde i ett Libanon som redan var skakat av den värsta ekonomiska krisen på årtionden.

ANNONS