Sultan Hassanal Bolkiah i Brunei. Arkivbild.
Sultan Hassanal Bolkiah i Brunei. Arkivbild.

EU fördömer stening i Brunei

Sultanen och envåldshärskaren Hassanal Bolkiah säger i ett tal att han vill att islams lära ska få en starkare ställning i Brunei. Samtidigt införs straffskärpningar baserade på sharia. En grym och omänsklig lag, anser EU.

ANNONS
|

Förändringarna bygger på en strikt tolkning av islamisk lag och innebär bland annat att den som döms för sex mellan män eller för otrohet kan straffas med döden genom stening.

Även våldtäkt och rån kommer att kunna ge dödsstraff i den sydostasiatiska staten framöver, och tjuvar kan få händer och fötter avhuggna.

- Jag vill betona att Brunei är ett land som alltid dyrkar Gud, säger sultanen i ett tv-sänt tal.

ANNONS

Wallström bestört

Hassanal Bolkiah, som styrt sedan 1967, nämner inte straffskärpningarna uttryckligen, men talespersoner från regeringen bekräftar att dessa trätt i kraft på onsdagen.

EU fördömer i ett uttalande de nya lagarna. En del av straffen "utgör tortyr, grym, omänsklig och förnedrande behandling" och bryter mot FN:s konvention mot tortyr, påpekar unionen.

Utrikesminister Margot Wallström är bestört.

- Sverige uppmanar Brunei att omedelbart dra tillbaka beslutet, säger hon till SVT.

"Väldigt deprimerad"

Brunei blir först i regionen med att införa sharialagar på nationell nivå. Det lilla landet på Borneos nordvästkust har fått skarp kritik bland annat från FN och tunga människorättsorganisationer för planerna.

Om dödsstraff genom stening kommer att tillämpas i praktiken är oklart. Hängning kan redan utdömas, men har inte använts på många år.

En 33-årig bruneisk homosexuell man, som vill vara anonym, kallar de nya lagarna "orättvisa och grymma".

- De fråntar mig min glädje och frihet att vara den jag är, och det gör mig väldigt deprimerad, säger han.

ANNONS
TT-AFP
Fakta: Brunei, "fredens boning"

Officiellt namn: Negara Brunei Darussalam (Sultanatet Brunei, fredens boning)

Statsskick: monarki (sultanat). Stats- och regeringschef: sultan Hassanal Bolkiah (1967–)

Antal invånare: 430000 (2017)

Huvudstad: Bandar Seri Begawan (241000 invånare enligt en uppskattning från 2014)

Yta: 5765 kvadratkilometer (ungefär som Halland)

BNP per person: 28290 USA-dollar 2017 (Sverige 53400 samma år)

Omgivet av Malaysia på Borneo. Hade sin storhetstid på 1600-talet då det kontrollerade stora delar av ön. Brittisk koloni från 1888, självständigt 1984. Rikt på olja och gas och med ett utbyggt välfärdssystem. Ekonomin tyngs dock av det fallande oljepriset på senare år.

Sultanen är en av världens rikaste personer, känd för sin extravaganta livsstil med en enorm samling lyxbilar och ett av världens största palats med omkring 1800 rum. Landet uppmärksammades stort i Sverige 2004 när kung Carl XVI Gustaf var där på statsbesök och fick hård kritik för sina positiva omdömen om sultanen.

Källor: Landguiden (UI), AFP.

ANNONS