EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanar dem som inte vaccinerat sig att ta sprutan så fort som möjligt.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanar dem som inte vaccinerat sig att ta sprutan så fort som möjligt. Bild: Johanna Geron/AP/TT

EU stoppar resor från Sydafrika efter viruslarm

EU stoppar alla resor från Sydafrika till unionen med anledning av den nyupptäckta covidvarianten omikron – som redan nått Europa. WHO studerar virusvarianten och konstaterar att den är "oroande" men avråder från förhastade reaktioner.

ANNONS

Larmet gick först i Sydafrika. Varianten har fått namnet omikron och bär på en mycket ovanlig konstellation av mutationer som möjligen kan undvika kroppens immunsvar, framkom på en hastigt sammankallad presskonferens i Johannesburg i torsdags.

Sydafrika bekräftar cirka 100 fall av varianten, som även har påträffats i Botswana och Hongkong.

USA, Kanada och flera europeiska länder skärpte restriktionerna för resor från Sydafrika och närliggande länder under fredagen. Även flera arabländer, däribland Saudiarabien och Bahrain, införde liknande restriktioner. På kvällen kom EU:s medlemsländer överens om att skyndsamt stoppa resor från Sydafrika, skriver AP. Unionen uppmanar medlemsländerna att "testa och sätta alla inresande passagerare i karantän".

ANNONS

– Alla flygresor till de här länderna bör ställas in, tills vi vet mer om den här varianten, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen innan beslutet fattades.

Vädjar: Vaccinera er

EU-kommissionens ordförande syftade i sitt uttalande på Sydafrika och dess grannländer.

Ursula von der Leyen var under fredagen i kontakt med såväl forskare som vaccintillverkare. Hon betonade då att EU:s vaccinkontrakt med företagen stipulerar att vaccinen "omedelbart" ska anpassas till nya varianter när sådana dyker upp.

EU-basen vädjade också till alla EU-medborgare att bidra på sitt sätt.

– Snälla, vaccinera er, så fort som möjligt, manade hon.

"Högre risk för återinfektion"

Världshälsoorganisationens (WHO) experter diskuterade virusvarianten vid ett möte i Genève under fredagen – och gav den namnet omikron. Organisationen säger i ett uttalande att preliminära data tyder på att omikronvarianten är en "oroande variant" som innebär högre risk för återinfektion än andra virusvarianter, skriver Reuters.

Tidigare under dagen varnade dock WHO för att det kommer att ta veckor innan varianten går att bedöma fullt ut. "I det här läget avråds från införandet av reserestriktioner", förklarade man då.

På fredagen meddelade Israel att virusvarianten även nått dit. Omikronvarianten har konstaterats "i en person som kommit hem från Malawi" i Afrika, skriver hälsodepartementet enligt medier. Denna person och ytterligare två misstänkta fall har placerats i karantän. Israel betonar att alla dessa tre är fullvaccinerade individer.

ANNONS

Beskedet från Belgien om det första europeiska fallet kom några timmar senare.

Flera provinser

Analyser från diagnoslaboratorier tyder på att varianten sprider sig snabbast i Sydafrikas folkrika provins Gauteng. Men den kan enligt forskarna förekomma även i landets övriga åtta provinser.

– Tidigare indikationer visar att denna variant är mer smittsam än delta, och att de vaccin vi har i dag är mindre effektiva mot den nya varianten, säger den brittiske hälsoministern Sajid Javid.

Enligt forskare har varianten minst tio olika mutationer, att jämföra med deltas två och betas tre.

ANNONS