Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på en bild från hösten 2015.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på en bild från hösten 2015.

EU till Turkiet: Visa era europeiska färger

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uppmanar Turkiet att "visa sina europeiska färger" och respektera demokratiska värden som yttrandefriheten.

ANNONS
|

"Europas hand förblir öppen", hälsar Juncker till den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i en artikel i tysk press i dag. Turkiet bör närma sig snarare än fjärma sig från Europa, skriver Juncker.

Artikeln publiceras i kölvattnet av ett hektiskt dygn för Erdogan, då presidenten såg till att maximalt fira att ett kuppförsök för ett år sedan misslyckades.

Under firandet av årsdagen framträdde Erdogan inför folkmassor och parlamentariker både i Ankara och i Istanbul, där han uppvisade en oförsonlig linje mot sina fiender i tal till nationen.

– Vår nation visade den 15 juli hela världen vilket land vi är, sade Erdogan till de tusentals anhängarna i Istanbul.

ANNONS

– Först hugger vi huvudena av de där förrädarna, sade han inför jublande anhängare, med syftning på kuppmakarna.

Talkörer om dödsstraff

Talkörer om att dödsstraffet ska återinföras hördes från den massiva folkmassan i Istanbul.

Det är ett krav som ofta framförts i diskussioner om kuppmakarnas straff och som sannolikt skulle sätta spiken i kistan för Turkiets kärvande förhandlingar om EU-medlemskap. Erdogan gick folkmassan till mötes, om än med reservationen att ett sådant lagförslag först måste behandlas av parlamentet.

– Vi är en rättsstat. Om det kommer till mig efter parlamentet kommer jag att underteckna det, sade presidenten.

Det faktum att Erdogan målar med bred pensel när han anklagar landsmän för att konspirera mot honom är en av de omständigheter som väcker oro. Sedan kuppförsöket handlar det om över 100000 offentliganställda som förlorat sina jobb och 50000 gripna, bland dem 200 journalister.

Jean-Claude Juncker lyfter i sin artikel fram inte minst att turkiska myndigheter fängslat journalister utan rättegång, till exempel Deniz Yücel som arbetat för den tyska tidningen Die Welt.

Undantagstillstånd

President Erdogan avslutade årsdagsfirandet med att återvända till Ankara för att vid midnatt tala utanför parlamentet, som flygbombades vid den tidpunkten i fjol.

Han sade att landets säkerhetsutskott under måndagen kommer att diskutera huruvida undantagstillståndet i Turkiet, som infördes för ett år sedan, ska förlängas.

ANNONS

Kritiker anser att undantagstillståndet används för att komma åt regeringens motståndare.

Fakta: Kuppförsöket

Vid 22-tiden den 15 juli 2016 inledde delar av den turkiska militären ett försök till statskupp och tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara. Men försöket kom av sig när president Recep Tayyip Erdogan återvände i triumf till Istanbul från sin semester i Marmaris och tiotusentals personer gick ut på gatorna för att motsätta sig kuppmakarna.

Till minne av de 249 personer som dog (förutom kuppmakarna) har Bosporenbron i Istanbul döpts om till 15 juli-martyrernas bro.

Trots att kuppförsöket slogs ned på några timmar har det inneburit långtgående konsekvenser för samhället och politiken. Påstådda kuppmakare har rensats ut samtidigt som Erdogan har stärkt sin makt snarare än att han har blivit försvagad. Men Turkiet står också under diplomatisk press, eftersom banden till både EU och USA är ansträngda. Turkiet ingår i militäralliansen Nato och har under många år eftersträvat EU-medlemskap.

Erdogan skyllde snabbt kuppförsöket på den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som i sin tur nekar till anklagelserna.

ANNONS