Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ungerska soldater står bredvid ett taggtrådsstängsel vid gränsen till Serbien. Arkivbild.

Europas murar hotar vilda djur

Tusentals mil stängsel har satts upp längs Europas och Centralasiens gränser de senaste åren. Nu hävdar en ny studie att staketen innebär ett hot mot ekosystem och vilda djur.

De senaste årens flyktingkris har lett till att länder i Europa och Centralasien satt upp fler stängsel vid sina gränser – sedan millennieskiftet omkring 3000 mil.

Enligt en ny studie, publicerad i Plos Biology, fastnar djur i stängslen och dör. Stängslen kan också hindra djurens förflyttningar och möjligheter att hitta föda under olika årstider. På längre sikt kan konsekvenserna bli allvarligare.

- De förhindrar utbytet av djur mellan olika grupper, vilket minskar den genetiska livskraften. Det kommer också att bli svårare för djuren att anpassa sig till klimatförändringar, säger John Linnell, forskare vid Norska institutet för naturforskning, till tidningen El País.

Björnar och vargar fastnar

Under 1980- och 90-talen ökade förståelsen för att många djurarter behövde hanteras på internationell basis, men enligt rapportförfattarna har det tankesättet försvunnit i takt med att fokus hamnat på stärkta gränser; något som enligt dem startade efter terrorattacken mot USA den 11 september 2001.

Ett exempel är Sloveniens nya stängsel längs gränsen mot Kroatien som skär rakt igenom ett av de områdena med störst biologisk mångfald i Europa. Enligt rapporten fastnar björnar, lodjur och vargar i stängslen när de försöker ansluta sig till resten av sin grupp.

Vill att länder anpassar stängslen

En del djur gynnas också av stängsel. Det på gränsen mellan Kina och Mongoliet har hindrat asiatiska vildåsnor från att ta sig till platser med mycket illegal jakt och bästa sättet att skydda lejon kan vara just inhägnader. Rapporten uppmanar dock regeringar och myndigheter att på olika sätt ta hänsyn till de vilda djuren.