Angela Merkel och Emmanuel Macron håller officiellt möte för sista gången innan Merkel avgår som förbundskansler.
Angela Merkel och Emmanuel Macron håller officiellt möte för sista gången innan Merkel avgår som förbundskansler. Bild: Michel Euler/AP/TT

Europas "powercouple" möts för sista gången

Frankrikes president Emmanuel Macron får för sista gången tillfälle att agera värd under ett besök av Angela Merkel i Paris, innan hon avgår som förbundskansler i Tyskland.

ANNONS

Paret har setts som Europas "powercouple" och har fört ett tätt samarbete i hjärtat av EU under de senaste fyra åren. Nu lovar de att fortsätta jobba tillsammans även efter att Angela Merkel lämnat sin post i samband med det tyska valet 26 september och fram tills att en ny förbundskansler valts i tyska förbundsdagen.

– Tills en ny regering har bildats kommer Fru Bundeskansler – kära Angela Merkel – och jag att fortsätta jobba med de stora frågorna, precis som vi har gjort sedan dag ett, säger Emmanuel Macron under besöket.

Merkels styre har varat i 16 år och hon har samarbetat med fyra franska presidenter, den första var Jacques Chirac. Merkel uppger att hon och den sittande presidenten under jobbmiddagen på Élyséepalatset diskuterat frågor som berör Afghanistan, Belarus, Ukraina och EU:s utsläppsmål.

ANNONS

– Jag har meddelat att jag vill göra allt som går från tysk sida för att de beslut som behöver fattas under den här perioden inte hamnar i långbänk, säger Angela Merkel.

I förra veckan träffade Macron träffade de två troligaste kandidaterna att bli nästa förbundskansler i Tyskland: SPD-företrädaren Olaf Scholz och CDU-ledaren Armin Laschet.

Rättad: I en tidigare version fick Angela Merkel fel titel.

ANNONS